Schaamte

Schaamte, ai… wat een ‘stom’ gevoel (mijn oordeel) dat velen van ons meestal aanzien als een gevoel van zwakte.

Persoonlijk is het één van de gevoelens die ik echt héél vervellend vind…
Ook al weet mijn hoofd dat het een gevoel is zoals een ander, toch wil ik me op het vlak van schaamte met niet kwetsbaar opstellen. En dat wil maar één ding zeggen. Als we een gevoel willen vermijden, dan wil het ons wat zeggen.

Het is dus het ideale moment om meer te leren over die schaamte en de daarbijhorende kwetsbaarheid. Zo komen we direct bij Brené Brown.

In de onderstaande video deelt Brené zelf haar ervaringen rond dit thema.

De vrouw die een doorslaggevende presentatie gaf over kwetsbaarheid, voelde zichzelf beschaamd.

Kwetsbaarheid en innovatie

Waar innovatie opduikt, heb je ook kwetsbaarheid en creativiteit. Dat is omdat het iets nieuws is. Je weet niet hoe het gaat zijn. En je weet niet hoe het gaat lopen. HIerdoor kan je niet anders dan je kwetsbaar opstellen. En dat vraagt moed en kracht om te doen. Je zet jezelf in het zicht van iedereen en toont waar je in geloofd. Hoe moedig is dat?

Verschil tussen schaamte en schuld

In de video geeft Brené (ongeveer halfweg en naar het einde van de video) ook uitleg over het verschil tussen schaamte en schuld en hoe we dit als mannen en vrouwen anders ervaren.

Waarbij schaamte ons tegen houdt. De kritische gedachten die zeggen dat het niet goed genoeg is en wie ben je wel.

Schaamte: ik ben een fout
Schuld: ik heb iets fout gedaan.

 

Schaamte hangt samen met ons geslacht maar ook met empathie en menslievend zijn.

Voor vrouwen: doe alles, doe het perfect en laat nooit zien dat het je moeite kost

Voor mannen: laat je niet zien als zwak, maak geen fouten, werk komt eerst, maatschappelijke status en emotionele controle

Zeker om over na te denken wanneer we het pad bewandelen om terug echte verbinding met elkaar te maken vanuit wie je echt bent en niet het perfecte (lege) zelf. Het vraagt veel energie om perfect te zijn. Echte verbinding komt van echtheid en jezelf laten zien zoals je bent.

Edit