Wanneer kan ik ontspannen?
En heb ik tijd voor rust?
Of nog eens goed slapen?

Ik hoor veel mensen zeggen “binnen een paar weken wordt het rustiger! Dan kan ik ontspannen.”

Maar de realiteit is dat de tijd verloopt, soms snel en dat er van het ontspannen soms weinig in huis komt nadat alle praktische “moetens” gedaan zijn.

Dat heeft verschillende oorzaken zoals ook onderstaande:

Beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen zijn idee├źn, maar ook waarden en normen waar we in geloven. Ik geef je graag een woordje uitleg aan de hand van onderstaande voorbeelden.

 

Bij de mama en de papa

Deze dieperliggende overtuigingen kunnen ontstaan vanuit de kindertijd. Het kan zijn dat bij jullie thuis je altijd iets “moest” doen. Stil zitten als anderen werkten dat mocht niet.

Of pas als alle werk gedaan is mag je rusten. Eerder moet je verder werken.

 

Onze maatschappij

Het is tegenwoordig toch wel hip om het altijd druk te hebben en veel activiteiten te doen. Stel je eens voor dat je tussen alle vrienden die het super druk hebben, gaat zeggen dat jij het rustig aan doet. Veel mensen voelen zich op zo’n moment bekeken en beoordeeld.

Stel je voor dat je zou zeggen dat je ontspant, en ontspannen je dag doorkomt. Mogelijks is je omgeving jaloers of hebben ze gedachten in de richting van “dat blijft niet duren”…

Het is moeilijk om een andere stroom in te slaan als je omgeving dit afkeurt.

In de video rond stress en ontspanning geeft ik je graag wat meer uitleg over wat stress is en hoe je kan ontspannen op een manier die goed voor je voelt.

 

Je gevoeligheid

Bovendien zijn veel mensen die stressklachten hebben, ook gevoelig en ervaren ze hunzelf als “anders” of zelf minder goed als anderen.

Het idee dat je minder waard bent als anderen of het leven minder goed aankan als anderen is ontstaan doordat je niet hebt leren omgaan van kleins af aan met je gevoeligheid. Anders was het nu al een kwaliteit geweest. Je gevoeligheid ervaar je nu nog als last maar het is een kwaliteit.

Ontspannen

Dus als we denken aan ontspannen dan horen we innerlijk die stemmekes zeggen: Mag dat wel? Waarom heb jij rust nodig en anderen niet? Wat als anderen je zien? Wat als je huis niet in orde is als en anderen zien je?…

Wil je over piekeren graag wat handvatten om hiermee te stoppen dan kan dat via deze online video waar ik je gratis een stappenplan aanreik dat je kan gebruiken op een manier dat je zorg draagt voor je lichaam.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.