Vertrouwen… hoe bouw je het op? Brene brown

In deze blog wil ik jullie graag de super interessante video van Brene Brown delen over vertrouwen en hoe dit is opgebouwd.

In de sessies met cliënten heb ik al een paar mensen deze video doorstuurt omdat ik dacht dat het kon helpen in het proces.

Bouwstenen van vertrouwen

We staan er vaak niet bij stil hoe we vertrouwen opbouwen of hoe ons vertrouwen juist verloren gaat. Brene Brown geeft hier graag op een natuurlijk begrijpbare manier uitleg over maar ze legt ook uit aan de hand van een letterwoord van waaruit vertrouwen is opgebouwd.

 

(deze video duurt 24min)

Vertrouwen gaat zo gemakkelijk verloren…

Het lijkt gemakkelijk om vertrouwen te verliezen en naar de ander te kijken. Het is owv wat hij/zij gedaan heeft dat jou vertrouwen kwijt is.

Maar zouden we hier ook zelf iets mee kunnen doen?

Brene Brown beschrijft het met de metafoor van een pot. Een pot met ballen waar er ballen bijkomen en weggaan. Soms doen mensen iets waardoor er meer vertrouwen ontstaan en soms net het omgekeerde.

Kan je ook iets zelf doen?

Natuurlijk kan je zoals altijd ook een bijdrage leveren aan het bewust opbouwen van vertrouwen naar jezelf maar ook naar anderen mensen?

Hoe ga je om met je woorden bijvoorbeeld?
Doe je wat je zegt?

Als je zegt “ik bel je”, doe je dat ook of is het gewoon iets wat je in de snelte zegt?
Als je vraagt “hoe is het?”, wil je ook werkelijk dat mensen antwoorden op je vraag? Of wil je gewoon snel “goed” horen?

Als je zegt “ik ben er voor je?” geeft je dan ook de steun die de ander nodig heeft?

 

En langs de andere kant:

Durf je te communiceren over wat je raakt?

Durf je te zeggen wat op je hart ligt of ga je eerder via niet meer bellen, afspreken of afstand indirect duidelijk maken dat je dit niet meer wil? De vraag is natuurlijk of de anderen dit dan ook begrijpen zoals jij het bedoelt hebt?

Onze non-verbale communicatie is vaak ofwel niet duidelijk of te indirect waardoor de anderen helemaal niet begrepen hebben wat je bedoelt hebt.

 

Edit