Focusing


Ontdek de kracht van Focusing


Wil je jezelf beter begrijpen?
Een betere verbinding met je lichaam?


Of gemakkelijker met stress kunnen omgaan?
Wil je een betere verbinding met je lichaam?
Ben je (hoog)gevoelig?

Dan is focussen iets voor jou.    

Focussing is een ervaringsgerichte methodiek waardoor een natuurlijk proces in werking wordt zet. Via een 6-tal logische stappen ga je de samenwerking tussen je lichaam en je denken bewust aan. Er ontstaat een veilig ruimte in jezelf. Door je manier van aandacht ontstaat er een dieper weten en kan verandering (shift) optreden.  

Deze methodiek, uitgewerkt door Gendlin E., is gebaseerd op het proces van cliënten bij succesvolle therapieën.


De effecten hiervan zijn:

 • beter contact met jezelf
 • gemakkelijker uit negatieve emoties/gevoelens stappen (shift)
 • meer contact met de wijsheid in jezelf
 • betere verbinding met je lichaam
 • duidelijk weten van je volgende stappen (moving forward energy)


Het aanleren van focussen kan aan de hand van

4 niveaus van telkens 2 dagen.


Samenwerking met je lichaam en je denken
op een manier
waarbij je ruimte maakt voor

verandering en een dieper begrijpen.

Voor mij is het indirect effect van focussen:

meer zelfzorg en meer authenticiteit, meer geluk & levensvreugde.


Focusing is ook heel krachtig met kinderen. Als mama ervaar ik het als een grote meerwaarde om samen met mijn kinderen focussend stil te staan bij hoe het met hun is. MIjn kinderen zelf ervaren die ook als erg aangenaam en kunnen hierdoor meer rust vinden in hunzelf.


 

KENNISMAKING FocusingBen je benieuwd naar wat focussing is?

Benieuwd naar wat het voor je kan bieden?


Vraag hier een kennismakingsessies aan.


Voorbeeld FocusingMerk je dat je stress hebt? Vaak moe bent? Of niet begrijpt wat in jezelf gebeurt?  En zoek je een gezonde manier om hiermee om te gaan? Dan is Focusing ideaal.

CURSUS Focusing


In deze opleiding van 2 dagen leer je de basis van Focusing. Je leert er de basishouding, toepassen & doen. Je oefent samen en leert werken met een focusingmaatje. Deze cursus is ervaringsgericht. )

Extra info, klik hier. 


MIJN ERVARING - shifting feelings


Focusing was één van de methodieken die in mijn psychotherapie opleiding begin jaren 2000 aan bod kwam. Vervolgens kwam ik het terug tegen in mijn opleiding 'counseling in existentieel welzijn'. Altijd vond ik het waardevol, toch is het pas de laatste jaren dat ik de diepgang heb ontdekt. Dat kwam doordat ik een nieuw aspect van focussen leerde kennen, "the shift".


The shift is het verschuiven van het ene aanvoelen naar een ander gevoel. Dit verschuiven gebeurt automatisch en ontstaat van binnenuit.


Wanneer dit gebeurt, komt er vaak een proces van een dieper begrijpen op gang waarna je een duidelijker zicht krijgt op je situatie. Er ontstaat een dieper begrijpen en beter contact met je lichaam. 'The moving forward energy' kan haar werk doen en weet je wat de volgende te nemen stappen zijn. Bovendien activeer je je zelfhelend vermogen.

Focussen kan zowel individueel als in groep:


Graag maakt in mijn aanbod een opdeling tussen

.

 1. Focusing individueel in de praktijk
 2. Focusing met kinderen
 3. focussen in groep:
  opleiding in de 4 basisniveau's
  eventueel opgesplitst per doelgroep
  • focussen toegankelijk voor iedereen
  • focussen voor mensen met stressklachten
   .

Mogelijkheden professionelen:

  • focussen voor hulpverleners
  • focussen voor leidinggevenden
  • focussen voor coaches, HR, therapeuten, ...
  • ...De opleiding Focusing trainer volgde ik onder supervisie van Katrijn Van Loock (focuscoördinator), mijn 1e mentor/supervisor. Mijn 2e mentor was René Vleugelers (NL). Hiernaast volgde ik ook 2 jaar de specialisatie "focusing met kinderen".

FOCUSSING UITGELEGD DOOR GENDLIN


De grondlegger van focussen is helaas overleden. Toch zijn er nog een aantal (niet hippe) filmpjes op YouTube te vinden. In deze film geeft Gendlin extra uitleg over het proces van enerzijds de positieve effecten van de aanwezigheid van anderen op je proces en anderszijds je lichaam dat zoveel meer is. Bij focussen ga je dieper dan de gekende gevoelens & gedachten. Een initieel vaag gevoel wordt concreet. Dit vraagt even tijd. 

LOOPBAANBEGELEIDING EN FOCUSSEN


Wanneer je deze 2 combineert, enerzijds je loopbaanvraag heel concreet maakt en vervolgens ook gaat luisteren/ruimte maken voor wat je innerlijk/lichamelijk hierbij voelt, komen er dieperliggende antwoorden. Het zorgt ervoor dat je innerlijk met heel je lijf en hoofd weet en voelt wat juiste stappen en/of keuzes zijn. En/of je voelt waarin je nog in kan groeien in functie van je doel.

STEUN IN STRESSVOLLE TIJDEN MET FOCUSSEN


Wil je graag in de ervaring gaan rond focussen?

Dat kan via de video's van Ann Weiser Cornell. Ze is één van de grondleggers van focussen en geeft in deze Corona tijden wekelijks ondersteuning. Dit is de eerste video.

Haar praktisch boek "De kracht van focussen, luisteren naar je lijf kan je leven veranderen." is een aanrader om je tools, verhalen en tips te geven.

Wil je graag meer van deze video's zie kan dat via deze link