Vertrouwen… hoe bouw je het op? Brene brown

In deze blog wil ik jullie graag de super interessante video van Brene Brown delen over vertrouwen en hoe dit is opgebouwd.

In de sessies met cliënten heb ik al een paar mensen deze video doorstuurt omdat ik dacht dat het kon helpen in het proces.

Bouwstenen van vertrouwen

We staan er vaak niet bij stil hoe we vertrouwen opbouwen of hoe ons vertrouwen juist verloren gaat. Brene Brown geeft hier graag op een natuurlijk begrijpbare manier uitleg over maar ze legt ook uit aan de hand van een letterwoord van waaruit vertrouwen is opgebouwd.

 

(deze video duurt 24min)

Vertrouwen gaat zo gemakkelijk verloren…

Het lijkt gemakkelijk om vertrouwen te verliezen en naar de ander te kijken. Het is owv wat hij/zij gedaan heeft dat jou vertrouwen kwijt is.

Maar zouden we hier ook zelf iets mee kunnen doen?

Brene Brown beschrijft het met de metafoor van een pot. Een pot met ballen waar er ballen bijkomen en weggaan. Soms doen mensen iets waardoor er meer vertrouwen ontstaan en soms net het omgekeerde.

Kan je ook iets zelf doen?

Natuurlijk kan je zoals altijd ook een bijdrage leveren aan het bewust opbouwen van vertrouwen naar jezelf maar ook naar anderen mensen?

Hoe ga je om met je woorden bijvoorbeeld?
Doe je wat je zegt?

Als je zegt “ik bel je”, doe je dat ook of is het gewoon iets wat je in de snelte zegt?
Als je vraagt “hoe is het?”, wil je ook werkelijk dat mensen antwoorden op je vraag? Of wil je gewoon snel “goed” horen?

Als je zegt “ik ben er voor je?” geeft je dan ook de steun die de ander nodig heeft?

 

En langs de andere kant:

Durf je te communiceren over wat je raakt?

Durf je te zeggen wat op je hart ligt of ga je eerder via niet meer bellen, afspreken of afstand indirect duidelijk maken dat je dit niet meer wil? De vraag is natuurlijk of de anderen dit dan ook begrijpen zoals jij het bedoelt hebt?

Onze non-verbale communicatie is vaak ofwel niet duidelijk of te indirect waardoor de anderen helemaal niet begrepen hebben wat je bedoelt hebt.

 

ylia breidt uit

Vanaf deze maand (okt 2017) breidt het ylia uit met een extra collega. Ik verwelkom graag Lisanne Jansen en zo worden we groepspraktijk ylia.

Op de website onder team vind je een kort beschrijving van haar. Lisanne gaat ook inspringen tijdens mijn zwangerschapverlof.

Er komt ook een extra loopbaanbegeleider bij.

Hierover hoop ik snel nieuws te kunnen brengen.

moe bij het ontwaken

Dit weekend was het, het verjaardagsweekend van mijn zoontje Mats. Heel het weekend feest en organiseren. Ondanks dat het fijn was, was ik deze morgen toch wel erg moe bij het ontwaken. Wat kan je hiermee doen?

Altijd of eenmalig?

In de eerste plaats is er een verschil tussen 1x moe zijn als je wakker wordt en elke dag moe zijn bij het ontwaken.

Hoe zit dat bij jou?

 • elke dag moe bij het ontwaken?
 • Of is het iets eenmalig naar een druk weekend of drukke werkweek?

Als het eenmalig is, is het belangrijk om hiervoor je eventueel wat extra tijd in te plannen zodat je kan ontspannen en rusten.

Wanneer het iets is, van elke dag is het belangrijk je andere vragen te stellen. Bekijk dan zeker de andere blogartikeltjes rond vermoeidheid.
Maar de tips hieronder kunnen ook een héél klein beetje het leed verzachten.

Wat kan je praktisch doen?

 1. verwen jezelf: maak net die lekke koffie of bijzondere thee
 2. geef jezelf wat opwarmtijd (als het kan)
 3. zet je favoriete muziek op
 4. vraag andere gezinsleden om je wat tijd voor jezelf te geven
 5. doe eerst wat je graag doet op het werk en wat weinig energie vraagt

 

Wat je kan actief doen?

 1. ga joggen
  Na de inspanning van te starten voel je je nadien stukken beter (maar meestal heb je hiervoor geen goesting als je echt nog moe bent)
 2. maak een wandeling (want joggen kan veel te actief zijn)
 3. zet ontspanningsmuziek op tijdens het ontwaken, gericht op ontwaken
 4. zet meditatiemuziek op voor werken zodat je wakker wordt
 5. klop zachtjes op heel je lichaam om het wakker te maken

Wat kan je emotioneel doen?

Neem de tijd om wat je voelt neer te schrijven of te tekenen
Op die manier ben je alle prikkels aan het verwerken en valt er letterlijk een blok van je af.

Geef minstens ook even veel aandacht aan wat je aangenaam vind of wat aangenaam voelt nadat je al je bezorgdheden en vermoeidheden hebt verwerkt.

 

 

loopbaanbegeleiding – Ontslag tijdens langdurige ziekte?

Kan mijn werkgever mijn ontslaan tijdens je ziekte? Ontslag

Het antwoord hierop is “ja”.

Hij moet er dan wel een goede reden voor hebben.
HIj kan je niet ontslaan doordat je ziek bent tenzij met medische overmacht.

Let op voor:

Doordat ik online naar extra linken aan het zoeken was voor informatie merkte ik dat er veel verwarring kan rond ontstaan.

Er zijn 2 grote aandachtspunten:

1.

Enerzijds is de Nederlandse wetgeving anders als de Belgische voor ontslag waardoor je in de Nederlandse taal informatie vindt, correct voor de voor Nederlandstalige werknemers maar niet voor Belgische.

Let dus altijd op voor wie de inhoud bestemd is.

 

2.

De datum van waarop de informatie is gepost.

Er is de laatste jaren veel veranderd in de wetgeving.
Denk ook aan het re-ïntegratistraject vanaf december 2016) wat er bij kwam waardoor de teksten van voor 2016 niet meer helemaal kloppen.

Wat weten we zeker?

 1. Je werkgever mag je ontslaan in je ziekte maar niet owv je ziekte.
  Hij moet dan ook je opzeg betalen.
 2. In het re-ïntegratietraject mag je werkgever je ontslaan als hij geen passende job heeft voor je. Dat noemt dan “ontslag om medische redenen” maar dat kan ook niet zomaar.
  Je werkgever maar kunnen aantonen dat hij werkelijk geen functie heeft ook niet kan aanpassen voor jou.
 3. Je kan ook zeker “ontslag voor medische” redenen aanvragen dan heb je ook recht op een uitkering.

 

Wanneer je in de positie komt te zitten dat je je hierover zorgen maakt en je wil accurate informatie zou ik bellen naar de vakbond (ook al ben je geen lid) en je situatie uitleggen. Zij kunnen je zeggen of je op mutualiteit blijft staan na je ontslag, of je op werkloosheid komt, …

Maar je mag mij ook altijd een mail sturen met je vragen over je eventueel ontslag of angst hierrond..

Angst om fouten te maken

Wat een “k*ote” gevoel toch ook?
De angst voor fouten te maken is een gevoel dat erg onaangenaam voelt….

Invloed van opvoeding en cultuur

De meeste van ons zijn door de opvoeding gericht op het vermijden van wat niet goed gaat. Dat kwam bewust door de houding van de leerkracht of onbewust door je ouders die willen dat alles goed voor je gaat.

Maar de laatste jaren denken we hierover anders. We weten nu dat het noodzakelijk is om fouten te maken. Dat is vooral omdat we hiervan kunnen leren.

Niet meer bezig met je werk

Wanneer de angst overheerstend is, ben je actief bezig met de angst maar is het moeilijker om je te concentreren op wat je effectief moet doen.

Dat versterkt de kans op het maken van fouten. Hoe meer aandacht bij je werk, hoe minder kans op fouten. Vermijden is vaak ook geen oplossing omdat het, het werken erg vertraagd.
Te snel werken geeft juist meer kans op. De enige middenweg is je eigen ritme volgen.

Stel jezelf de volgende vraag:

Waar heb je dat voor het eerst geleerd dat het niet goed was om te groeien met ups en downs?

 

Gevolgen van…

We kunnen gemakkelijk zeggen, dat het goed is om fouten te maken maar toch is de ene fout de anderen niet.
Een typefout is minder erg dan een fout die een chirurg maakt in een operatie.

Ga voor jezelf na wat de impact is.

Bevraag dit eventueel met anderen. Is het een reële angst of niet?

 

Maar waarvoor zorgt de angst?
Wat kan je er aandoen?

 

 

loopbaanbegeleiding – de grootste sollicitatiefouten

We willen tijdens het solliciteren het zo goed doen, dat we soms in onze eigen valkuil trappen.

En toch zijn er ook sollicitatiefouten van non-chalence en niet goed opletten. In deze blog geef ik je graag wat meer inzichten en tips.

 

Sollicitatiefouten volgens experts

Vacature vroeg aan aan aantal HR medewerkers wat de meest voorkomende sollicitatiefouten zijn die zich blijven herhalen.

Dit zijn hun antwoorden.

Rob Maes, Head of Business HR and Talent bij AG Insurance

 1. Heel veel fouten duiken al op in de opmaak van het cv. Het heeft te veel details die niet relevant zijn, er staan typefouten in of sollicitanten plaatsen geen data bij hun opleidingen en werkervaring. Zo is het een mysterie of diploma’s al dan niet werden behaald en blijven ze duister over de overstap tussen werkgevers. Daarnaast krijg ik heel wat onprofessionele foto’s te zien.
 2. Wat we tijdens een jobinterview geregeld opmerken is dat sollicitanten ‘underdressed’ komen opdagen. ‘Overdressed’ gebeurt ook, maar dat tolereren we wel.
 3. Kandidaten die tijdens het gesprek té familiair worden en onmiddellijk beginnen te socializen verdienen bij ons geen pluspunten.
 4. Wanneer ze bovendien geen specifieke motivatie kunnen geven waarom ze komen solliciteren en het gevoel geven dat het hen niet uitmaakt wat ze uiteindelijk willen doen, zal er bij ons geen aanwerving inzitten.

 

Kristof Goffings, Country Manager Recruitment & Selection voor IKEA Belgium

 1. Een fout die nog altijd veel sollicitanten maken, is op veel vacatures tegelijk solliciteren. We merken dan soms in de sollicitatiebrief of op het cv dat de naam van een ander bedrijf er nog staat. Tijdens het interview vallen kandidaten door de mand door niet te weten waarvoor ze precies komen of niet op de hoogte te zijn van de inhoud van de vacature. Op die manier is het natuurlijk moeilijk om te achterhalen wat hun motivatie is. Hetzelfde probleem duikt op wanneer een kandidaat voor verschillende openstaande functies in één winkel solliciteert.
  sollicitatiefouten
 2. De daarnaast belangrijkste reden waarom we een interview na afloop niet als positief beschouwen, is omdat er simpelweg geen match is. Bij IKEA maken we van diploma of ervaring geen prioriteit, maar zoeken we gemotiveerde mensen die ook onze waarden delen. Als er op dat vlak geen klik is, is dat evenwel geen fout. Dat betekent niet dat er met een ander bedrijf niet wél een match kan zijn.
 3. Om die reden geven we niet de voorkeur aan sollicitanten die sociaal wenselijk antwoorden. Als werkgever gaan we op zoek naar de echte persoon om te kunnen oordelen of er een match is op gebied van waarden en competenties. Hoewel een goede rekruteerder daar normaal doorheen prikt met behulp van bepaalde methodologieën, maakt het geven van sociaal wenselijke antwoorden het gesprek er dus niet makkelijker op.
 4. Af en toe gebeurt het dat iemand te laat komt. Geeft de sollicitant hier dan geen geldig excuus voor, spreekt dat natuurlijk niet in zijn voordeel. Als hij of zij hier echter wel een goede reden voor heeft, zien we het door de vingers. Gezien de verkeersomstandigheden is het immers niet altijd evident om ons vlot te bereiken.
 5. Onbeleefdheid kan niet door de beugel, maar dat ben ik gelukkig nog maar heel weinig tegengekomen. Ik geloof dat het er ook mee te maken heeft hoe je een kandidaat ontvangt. Als je heel menselijk omgaat met iemand, krijg je dat meestal ook terug.

Sofie Moerbeek, verantwoordelijke rekrutering van BNP Paribas Fortis

 1. De fout die ik het meest opmerk, is een gebrek aan voorbereiding. Sollicitanten zijn onvoldoende geïnformeerd over de inhoud van de job, zowel als over het bedrijf zelf. Ze kunnen bijvoorbeeld niet motiveren waarom ze wel voor onze bank en niet voor een andere zouden willen werken. Ik vind het altijd vreemd wanneer ik vaststel dat sollicitanten niet eens de website hebben bezocht voor het gesprek. Dat is toch het minste dat iemand kan doen?
 2. Ook over hun persoonlijke motivatie hebben kandidaten vaak te weinig nagedacht. We hebben nochtans een tool ontwikkeld op onze website die mensen daarbij helpt. Met onze CompanyMatch kunnen ze zelf op voorhand uittesten of ze passen bij de cultuur van het bedrijf, en zo niet, welke bedrijven er eventueel wel in aanmerking komen.
 3. Nog altijd zijn er sollicitanten die niet goed weten wat te antwoorden op klassieke vragen over hun troeven of werkervaring. Dit geeft opnieuw blijk van een povere voorbereiding. Ze mogen niet vergeten dat een sollicitatie een professioneel gesprek is en dat je een goede eerste indruk moet nalaten. Het is niet zomaar een babbeltje!
 4. Uiteraard moet je netjes en professioneel voor de dag komen, maar een maatpak is vandaag echt niet meer vereist. Bij sommige kandidaten vraag ik me af in welk tijdperk ze zijn blijven hangen. Ze gaan overdreven formeel gekleed, of sturen zelfs nog wel eens een handgeschreven brief! Laat staan dat ze er dan aan gedacht hebben hun LinkedIn profiel up-to-date te maken, door ook aan te geven dat ze op zoek zijn naar een nieuwe opportuniteit. Dit is iets dat we altijd nagaan en we moedigen sollicitanten daarbij aan creatief te zijn. LinkedIn vervangt immers meer en meer het cv én de open sollicitatie.

Lees het volledige artikel op:
Bron: https://www.hln.be/geld/vacature/door-deze-gangbare-sollicitatiefouten-maak-je-geen-schijn-van-kans-op-de-job~a6096b10/

Een ander artikel hierover: https://www.vacature.com/nl-be/carriere/solliciteren/de-10-grootste-sollicitatiefouten-volgens-hr-managers?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=door-deze-gangbare-sollicitatiefouten-maak-je-geen-schijn-van-kans-op-de-job&utm_campaign=content

Wil je aan de slag met via loopbaanbegeleiding?

Dan kan dat oa via de loopbaancheques.

Meer informatie vind je hier: https://ylia.be/aanbod/loopbaanbegeleiding/index.html

Wil je graag een vrijblijvende afspraak: https://ylia.be/contact.html

Als ik “neen” zeg, ben je dan boos?

Veel mensen die niet graag ruzie hebben, zijn als ze hierbij stil staan bang of voelen zich ongemakkelijk als ze “neen” willen zeggen.

Dat maakt het moeilijker om je grenzen aan te geven.

Zou je dat wel doen als er conflicten van komen?

En wat kan je doen als je je grenzen toch aangeeft en en anderen deze niet lijken te horen. Ben je duidelijk geweest?
En hoe komt dat de andere je niet hebben “gehoord” of “begrepen”?

Was er een verschil tussen lichaamstaal en je woorden?

Maar op een gegeven moment wordt het duidelijk dat je echt wel “neen” bedoelt en dat “ja”  betekent over je grenzen heen gaan…

Je komt in een pad stelling… Wat doe je?

Laat je het toch toe?

Of ga je (nog) duidelijker “neen” zeggen?

De ene keer laat je het misschien toe, en de andere keer zeg je misschien met de kloppend hard “neen” en ben je bang voor de gevolgen…

Wat als ze:

 • mij niet meer graag hebben
 • ze mij laten vallen
 • geen contact meer willen
 • er ruzie van komt

Het vraagt veel energie om blijven meegaand te zijn als je je bewust bent geworden dat je dat niet meer altijd wil doen.

Meegaand zijn kan goed zijn maar niet altijd misschien? De ene moment wel en de andere moment niet?

Is je vriendschap of je relatie goed voor je als de ander niet toelaat dat je mag kiezen?
Dat je vrij bent?

Als je altijd al gezwegen hebt, kan het zijn dat anderen niet gewoon zijn dat je een andere mening hebt.

Of kan je “neen” zeggen tegen een werkgever?
Ga je dan je job verliezen als je collega’s of leidinggevende dat niet gewoon is van je?

 

Anderen zeggen “Pas maar op…” maar

Zwijgen zorgt ervoor dat de onveiligheid van spreken weg is,
toch diepliggend voelt het ook niet veilig om met anderen om te gaan als je je onzeker/onveilig voelt om je mening te spreken.

Kan je dan helemaal jezelf zijn?

Of in een werk situatie, komen je normen en waarden nog overeen?

 

Rome is niet in 1x gebouwd

 1. Het is normaal dat als je nooit je grenzen aangeeft en je plots neen zegt dat het onwennig aanvoelt
 2. Om het “gewoon te doen aanvoelen” zou je in een week elke dag een aantal keer moeten oefenen bij niet belangrijke situatie om “neen” te zeggen (verwittig je omgeving dat je hiermee aan het oefenen bent, doe dit niet op je werk tenzij het onbelangrijke zaken zijn)
 3. De anderen denken misschien dat je het niet echt meent
  (omdat je meestal meegaand bent en zien er geen probleem in je toch te overtuigen)
 4. In een werksituatie heerst er meestal werkdruk. Iedereen staat onder druk en wil het werk laten gebeuren door iemand anders of wil gewoon dat het gedaan wordt, …
  Hoe je je uitdrukt maakt een wereld van verschil.
  Wees duidelijk en begrijpend voor jezelf en de ander
 5. Word je bewust van wat je echt wil, dan is gemakkelijker om duidelijkheid te scheppen voorafgaand aan grenzen aangeven en een mogelijk conflict.
  Maar soms moet je toch om een grens aangeven. Al is het maar om dit te leren.

Werkdruk te hoog?

Wat kan je doen om de werkdruk te verlagen?

Op jobat kwam ik een interessant artikel tegen dat zinvolle tips geeft.

Onderaan in de video geef ik je graag nog een ondersteunend woordje extra.

Deze video is wat langer dan de anderen, terwijl ik aan het vertellen was wou ik nog van alles extra zeggen. Daarom een 10tal min.  (en ik werd even afgeleid door een vlieg en een stukje chocolade dat ik juist had gegeten… ;-)) Dat is ook een goede tip voor de werkdruk.


 

 

10 stappen naar een lagere werkdruk:

1. Neem de situatie ernstig

Wat is dat eigenlijk, een te hoge werkdruk? De werkdruk wordt te hoog als je te veel taken in te weinig tijd moet afkrijgen of als de taken je niveau van vaardigheden en kennis te boven gaan. Een te hoge werkdruk betekent dat je voortdurend je opdrachten niet op tijd afkrijgt en je constant achter de feiten aanloopt.

Wanneer je merkt dat je gestresseerd raakt, zaken gaat vergeten, fysieke klachten krijgt etc. Kortom wanneer je het gevoel hebt je eigen werk niet meer onder controle te hebben, dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken.

2. Kijk verder dan de symptomen

Kijk niet naar de gevolgen en symptomen van de werkdruk, maar zoek naar de kern. Oorzaken kunnen heel divers en persoonlijk zijn. Heb je gewoon te veel taken in de tijd dat je werkt? Kan je moeilijk grenzen stellen en stapel je daardoor jezelf met te veel werk op? Zijn er conflicten op je werk?

Negeer zulke gevoelens niet. Vind jezelf belangrijk. We zijn vaak zo gewend om onze gevoelens te vergelijken met die van anderen en ons daaraan af te meten, dat we onszelf op de tweede plaats zetten.

De eerste stap is inzicht krijgen in de kern van het probleem. Als je de oorzaak kent, kan je op zoek gaan naar oplossingen.

3. Bekijk je eigen aandeel kritisch

Welk deel van het probleem ligt bij jou? Heb je moeite om nee te zeggen? Bedenk dan bij jezelf dat je niet bent aangenomen om aardig gevonden te worden, maar om je werk te doen.

Besef goed dat werkdruk niet altijd te maken heeft met een te hoge werkbelasting. Het kan ook aan de werkomstandigheden of je privésituatie liggen. Zoek dus goed naar eventuele achterliggende problemen. Vraag eens aan collega’s of zij die druk ook ervaren en waarom wel of niet.

Een conclusie kan ook zijn je werk niet bij je past en dat je op zoek moet naar een andere job als je onder de werkdruk uit wil.

4. Wacht niet op het jaarlijks functioneringsgesprek

Wat als je job wel bij je past, maar de werkdruk echt te hoog is? Wacht niet op het jaarlijks functioneringsgesprek als je merkt dat de druk te hoog wordt. Ga in dat geval zo snel mogelijk met je werkgever aan tafel zitten.

Het is vervelend dat je vaak eerst tegen een grens moet aanlopen, voordat je weet waar de grens ligt. Door het “lijden” word je je bewust van de grens en ga je (als het goed is) maatregelen nemen.

Geef je grens aan aan je baas. Communiceer over het feit dat de grens bereikt is. Dat geeft rust en zo hou je de controle. Normaal gaat je baas dan met je meedenken over oplossingen.

5. Verzamel bewijzen

Hoe onderbouw je zo objectief mogelijk dat de werkdruk te hoog is? Probeer voor jezelf inzicht te krijgen waarom je te veel werkdruk ervaart.

Is het de hoeveelheid werk, het tempo waarin dingen af moeten, of het niveau van de werkzaamheden? Welke taken zijn “te veel”? Aan welke kennis of kunde ontbreekt het je?

Hou bijvoorbeeld eens een maand bij wat je allemaal moet doen op je werk. Met je manager kan je vervolgens naar de lijst kijken om te zien of alles wel bij je takenpakket hoort. Eventueel kan je zelf een voorstel tot verbetering voorbereiden.

6. Geef niet op als je baas vindt dat je overdrijft

Wat moet je doen als je leidinggevende vindt dat je overdrijft? Als jouw leidinggevende je werkdruk niet als hoog ervaart en dus eigenlijk vindt dat je niet moet zeuren, is het van belang om al jouw werkzaamheden goed in kaart te brengen.

Beschrijf elke dag, bijvoorbeeld gedurende een maand, welke taken jij precies uitvoert. Zorg ervoor dat dit een hele nauwkeurige lijst is met de tijd die je eraan hebt besteed. Als het goed is, kan je hiermee duidelijk aan jouw leidinggevende laten zien dat jij steeds te veel uren werkt. Samen kan je dan prioriteiten gaan stellen.

Vraag eventueel aan je leidinggevende om tips hoe om te gaan met de werkzaamheden. Om een hulpvraag kan een manager niet heen. Zeker niet als je een lijst met werkzaamheden van de afgelopen maand voor je hebt liggen.

7. Maak zelf een plan van aanpak

Als je leidinggevende de klachten over te hoge werkdruk serieus neemt, probeer dan duidelijke afspraken te maken. Bedenk op voorhand met welk takenpakket jouw werkdruk weer acceptabel wordt.

Het is allereerst van belang dat je tijdens het gesprek samen met jouw leidinggevende een plan van aanpak maakt om de werkdruk te verminderen. Beschrijf de acties concreet.

Het best is als je zelf al voor het gesprek met je leidinggevende hebt nagedacht over mogelijke oplossingen. Maar natuurlijk mag je je leidinggevende ook vragen om daarover mee te denken. Daar is hij of zij ook leidinggevende voor.

Let er wel op dat je de oorzaken wegneemt in plaats van de symptomen en signalen te bestrijden. Anders is het symptoombestrijding en dat lost niets op. Kan je niet goed slapen door een te hoge werkdruk, pak dan de werkdruk aan, en neem geen slaappil.

8. Geef niet op bij loze beloftes

Wat kan je doen als er na een goed gesprek toch niets verandert? Volhouden. Nog een keer praten. En signalen blijven afgeven. Wees duidelijk over hoe het met je gaat en wat je van je leidinggevende nodig hebt om de werkdruk te verlagen. Dreig niet met je ziek te melden, maar wees wel realistisch. Je kan ook kijken of je je collega’s er bij kan betrekken. Wellicht zijn er meer mensen op je afdeling die een te hoge werkdruk ervaren? Zoek steun, maar zonder te overdrijven of de sfeer te verpesten. Het werk moet ook nog gedaan worden. Anders zal je leidinggevende misschien niet meer willen meewerken, en op zoek gaan naar meer drastische maatregelen zoals ontslag.

Mochten jullie besproken acties wel uitgevoerd zijn, maar het heeft geen effect gehad, dan moet je dit ook eerlijk aangeven. Samen met je leidinggevende kan je dan op zoek gaan naar betere oplossingen.

9. Vraag steun aan anderen

Als niets helpt, kan je op een aantal manieren extra hulplijnen inschakelen. In veel bedrijven is er een vertrouwenspersoon die je kan raadplegen. Die kan een bemiddelende rol spelen. Mocht de werkdruk in het hele bedrijf te hoog zijn, dan kan je ook aan de ondernemingsraad vragen hier iets aan te doen, of de vakbond verzoeken om te bemiddelen. Doe dit enkel als je na een aantal keren proberen geen gehoor vindt bij het management.

Je kan ook een afspraak maken met de bedrijfsarts, eventueel zonder dat je werkgever dat weet. En natuurlijk kan je ook je eigen huisarts inschakelen. Als je stress vooral veroorzaakt wordt door de manier waarop jij met de werkdruk omgaat, kan je ook een coach inschakelen. Samen kan je proberen inzicht te krijgen hoe je anders met werkdruk om kan gaan, zodat deze beter hanteerbaar wordt. Een coach zal je concrete tips en acties geven. Vaak is zo’n externe blik verrijkend.

10. Ken je rechten

In het algemeen is een werkgever verplicht een zodanig beleid te voeren dat werkdruk en stress zo veel mogelijk worden voorkomen of in elk geval zo veel mogelijk worden beperkt. Er zijn maximale werktijden, verplichte pauzes, recuperatiedagen, wettelijke vakantie en dergelijke.

Maar zwaai met deze machtsargumenten enkel als je na een paar keer proberen geen gehoor krijgt bij het management.

BRON: http://www.jobat.be/

Terugkerende (onaangename) gedachten stoppen

Ken jij ze? gedachten

De terugkerende gedachten die je eigenlijk wil laten stoppen en die je probeert te negeren?
Of dat je hard probeert te werken om ze te vergeten?

Gedachten die je liever kwijt bent dan rijk…

Maar vanwaar komen deze gedachten? En wat kan je er mee doen?

 

Lichaam en geest werken voor je

Graag geef ik al mee dat ondanks je last hebt van deze gedachten en dat ze soms héél erg storend zijn, dat ze je geen kwaad willen doen.

Op deze moment is dit de manier waarop je vatbaar bent voor de signalen van lichaam en geest.

Deze gedachten willen je wat zeggen. Ze willen je verder op het goede pad zetten ondanks dat jij het gevoel hebt dat ze je vooral tegenwerken en beperken in je doen en laten. En vaak heel erg pijn doen.

 

Wat je wegduwt, komt sterker terug

Zolang je wat in je omgaat wegduwt, heb je geen idee wat ze je willen zeggen. En dus worden deze gedachten altijd maar sterker. Want je onbewust schreeuwt er “iets” voor je aandacht.

Het kan we zijn dat je zo hard werkt en bezig bent dat je overdag of als je actief bent, de gedachten niet opmerkt maar als je dan even ontspant, dan zijn ze daar. Dat wordt vaak als heel vervellend ervaren.

 

Bestaansrecht geven

Laten we nu eens een hele andere houding aannemen?

Eentje van er juist naartoe gaan en horen wat ze je willen zeggen?

Richt je aandacht naar datgene wat je weg wil en zeg eens “hallo” tegen dit deel van je.

Gebruik je ademhaling om te voelen wat er in je gebeurt.

Door je aandacht te richten op je ademhaling en bewust te kiezen om te gaan luisteren wat er in je gebeurd krijg je meer inzicht in hoe het komt dat deze geachten terug komen.

 

Trauma

Terugkerende gedachten kunnen ook te maken hebben met onverwerkte ervaringen van het verleden. Dat kunnen ervaringen zijn die jij onbelangrijk vindt of waar je niet meer wil mee geconfronteerd worden.

Alles wat je niet volledig hebt kunnen verwerken of waarvan je niet wist hoe je dat moest verwerken kunnen we bekijken als een trauma.

Nu kan je leren hoe dit te verwerken zodat het voor altijd in het verleden blijft.

 

 

Weet je zeker dat wat je ziet echt is? (projectie)

“Wat mensen je laten zien over hun leven, is niet noodzakelijk altijd wat er echt is…” projectie

Ik merk dat cliënten bezig zijn met de angst “wat vinden anderen van mij?”.
Dit idee doet velen over hun grenzen gaan. projectie
 • Ik kan toch niet rusten? (want mijn partner werkt)
 • Ik moet toch werken?  (want iedereen werkt)
 • Mijn huis moet toch proper zijn. (wat zal mijn moeder zeggen?!)
 • Ik kan toch niet op ziekte? (dan ben ik lui, een profiteur, …)

De buren hebben een mening,

de kennissen vragen “heb je nog geen werk?”,

kortom iedereen heeft een mening of idee over je situatie.

Maar gaan we anderen de macht over ons leven geven?

De mening van anderen is dus heel belangrijk voor je.

Weet je hoe dat komt?

Bovendien laat je collega, buur, kennis, soms vrienden alleen maar zien van zijn/haar leven waar ze hun goed bij voelen of wat ze willen zeggen.

Als het lijkt als het bij anderen altijd prefect loopt, geweldig en nooit iets aan de hand dan zou ik daar toch even voorzichtig mee. Iedereen heeft recht op zijn privacy en misschien is de ander nog niet klaar om zijn/haar verhaal te delen? Het hoeft geen slechte wil te zijn.

 

 

“Wat ik zelf denk over het leven van anderen is niet noodzakelijk zo!”

 

Eigenlijk zijn dat onze gedachten en ideeën, onze oordelen over anderen, over hoe wij denken dat zij leven.

Onze oordelen die invloed hebben op hoe we ons gedragen en aanpassen aan anderen. Deze ideeën (projecties) zetten ons in gang zonder dat we het direct beseffen.

Als je projecties je beperken in wat je doet of niet doet, dan is het een beperking op je hart volgen en doen wat je voelt dat bij je past.

Net die stappen in je leven zetten die nodig zijn voor meer energie en meer plezier.

Bovendien zien we bij anderen waar we soms zelf nog mee in het reine moeten komen.
Ik bewonder iemand omdat ik zelf nog niet klaar ben om … vb mijn eigen talenten
Ik erger me aan iemand omdat ik zelf niet durf te kijken naar … vb mijn eigen fouten

Is je vermoeidheid een stressklacht?

Stress, het is een woord dat iedereen gebruikt. We lijken allemaal te weten wat stress is? Stressklacht

Maar ben je zeker dat je vermoeidheid geen stressklacht is?

In onderstaande video wil ik het graag met jullie hebben over stressklachten.

Want ik weet wel zeker dat veel van jullie enkele van jullie gezondheidsklachten zien als iets normaals, iets wat bij je hoort omdat je het al zo lang hebt maar je bent je er niet meer bewust van dat het een stresssymptoom is. (misschien heb je het wel nooit gezien als een stresssymptoom?)

 

 

In de video ga je me horen spreken over

 1. mentale stressklachten
 2. fysieke stressklachten
 3. emotionele stressklachten

De fysiek klachten zijn het meest gekend zoals oa maagpijn, trillen, zweten, rood worden, je hart dat sneller slaat.

De mentale stressklachten zijn al minder gekend omdat we er vaak van uitgaan dat het omgekeerd werkt (wat ook kan natuurlijk). Want mentale klachten kunnen zijn oa onzekerheid, faalangst, jezelf in twijfel trekken, twijfelen aan je beslissingen, piekeren, gebrek aan geloof in je kwaliteiten, …

Vaak denken we dat het is doordat we onzeker zijn dat we stress krijgen maar het kan ook omgekeerd werken.

Door je lange tijd onder druk te zetten om te presteren en naar je eigen normen niet de juiste resultaten te behalen worden we onzeker.

Nadien geeft de onzekerheid of al de twijfels in je hoofd je natuurlijk stress.

Je minder sterk voelen en/of meer vermoeid maakt ons minder weerbaar en meer vatbaar voor twijfels en onzekerheid.

En dan zijn er natuurlijk de emotionele klachten zoals sneller wenen, sneller kwaad worden, minder kunnen verdragen, je meer terugtrekken omdat je je slecht in je vel voelt, …

Als je iemand bent die gewoon is zich aan anderen aan te passen, merk je waarschijnlijk niet meer hoeveel energie je dit vraagt en hoeveel stress je dit onbewust geeft.

Gevoel van falen

Hoe moeilijk is het om te voelen dat je faalt… falen

Het gevoel hebben dat je niet voldoet of dat het niet loopt zoals het goed voelt voor jou?

Als ik denk aan een gevoel van falen, dan word ik moe. Het pakt mijn energie… en voelt héél zwaar.

 

Effecten van een gevoel van falen op je dagelijkse leven

In de praktijk merk ik dat dit gevoel invloed heeft op je gedrag oa in de vorm van:

 1. het doet je harder werken
 2. het roept schaamte op om te falen of bang te zijn dat je faalt
 3. veel mensen willen het negeren of wegdrukken omdat het zo onaangenaam voelt
 4. nog andere mensen proberen hard te werken zonder nadenken om het te vergeten maar voelen het op stille momenten naar boven komen
 5. het doet velen, omdat ze het willen vermijden over hun grenzen gaan en extra volhouden???

 

Belangrijk

Laat het nooit zo!

Zorg ervoor dat je het vertelt tegen anderen die je begrijpen en/of tegen professionelen.

Zolang het een gevoel is, kan je nog ontdekken hoe het komt dat dit gevoel zo aanwezig is in je leven.

Waarom heb jij dat gevoel?

Wat betekent het voor jou in je leven?

 

Is het een signaal van een groter geheel?

Het kan zijn dat het gevoel van falen een stresssignaal is. Om dit te ontdekken kan je de stress en burnout vragenlijst invullen. Dit is de link waar je het kan downloaden.

https://ylia.be/gratis/gratis%20stress%20en%20burnout%20test.html

 

Wat kan je doen?

In deze video leg ik je graag uit wat je kan doen, om de invloed van dit gevoel geen werkelijkheid te laten worden. Want het gevoel van falen beïnvloed je gedrag en dat gaat op termijn zichzelf creëren.

Het is nooit te laat om te kiezen om dit te veranderen.

Want een gevoel van falen flirt met je.

Het heeft je in je macht als je het voelt.