emoties binnen loopbaanbegeleiding

Mag ik wenen tijdens de sessie loopbaanbegeleiding? loopbaanbegeleiding

Natuurlijk!

Ik merk in de sessies als eens mensen hun gevoelens willen tegen houden tijdens de loopbaanbegeleiding.

Maar geef toe, wat een opluchting geeft het als je jezelf kan toelaten om te wenen en alles spanning los te laten nadat je je voor zo lang hebt ingezet?

Bestaansrecht geven

Het is zo nodig om je gevoelens er te laten zijn. Je gevoelens te benoemen en te beseffen dat je meer bent dat dat wat je voelt. Je bent meer als je teleurstelling, je boosheid, je verdriet, je hoop, … (ook al voel je ze vaak en elke dag)

Soms als we lang een bepaalde gemoedstoestand ervaren, vergeten we dat we meer zijn dan dat wat in ons omgaat. Dat klikt misschien wat gek maar je bent meer dan je gevoel.

Bovendien hebben we ons gevoel nodig om te komen tot onze intuïtie, onze passies, onze energie, …

Het ene onderdrukken, onderdrukt ook het andere.

Bovendien helpt het je om beter bij jezelf te komen als je kan toelaten wat in je omgaat. Datgene wat je als aangenaam ervaart maar ook datgene wat je als onaangenaam ervaart.

Jezelf toestemming geven

Durf je jezelf de toestemming geven om werkelijk te voelen wat in je omgaat?
Daar is lef voor nodig. Dat vraagt kracht en heeft totaal niets te maken met zwakte.

De “waarheid” van jezelf onder ogen zien.

Durven jezelf in de ogen kijken en beseffen waar het goed gaat en waar het fout loopt in je carrière.

Dat roept al eens een ontlading op maar evenzeer een bewustwording en een verschuiving naar wat je werkelijk wil in je job.

De ideale job

Veel mensen met wie ik spreek weten heel goed wat ze niet meer willen in hun job. De ideale job

 1. geen conflicten met collega’s
 2. geen politieke spellekes
 3. oneerlijkheid
 4. gebrek aan opleiding
 5. slechte opleidingen
 6. niet kunnen doorgroeien
 7. zinloos werk
 8. taken uitvoeren waarvan je weet dat het niet nodig is

Weg willen van een job is vaak een slechte raadgever.

De motivatie om van job te veranderen is bij veel mensen “weg van iets willen wat hun stoort” maar de ervaring leert dat dit vaak een slechte motivator is.

Meestal kom je in een situatie terecht waar je meer van hetzelfde ontmoet, juist dat wat je niet meer wil. Je wil zo graag weg dat je vooral hiernaar kijken maar niet ook nadenkt of bevraagd of de functie en werkomgeving waar je solliciteert ook iets voor jou is.

Dus weet je ook hoe je het graag zou willen?

Wat als je aandacht zou geven aan wat je wel zou willen en goed alle onderdelen van je job en werkomgeving zou uitspitten om te ontdekken hoe je wil werken. Hoe je wil dat de interactie is tussen collega’s. Wat men van aanpak heeft van persoonlijke ontwikkeling en doorgroeien, …

Als ik deze vraag aan mensen stel is het antwoord vaak heel beperkt zoals “dat het goed gaat” maar dat is geen beschrijving van je ideale job. Je moet echt dieper gaan kijken en graven. Tot je heel concreet kan beschrijven wat je effectief wil en hoe dit voelt. (hoofd en hart)

Sollicitatieproces

Weten wat je wel wil, zorgt ervoor dat je gaat zoeken naar een job die hierbij past. Hierbij ga je bij het sollicitatieproces ook sterker in je schoenen staan en gerichte vragen stellen. Dat is nodig om het proces gelijkwaardig aan te gaan. Je bent niet alleen vragende voor een job maar ook zelf aftastend of jij binnen dat bedrijf past.

 

Wat is een carreer coaching?

Zoals jullie misschien weten (of niet) leer ik graag bij. Ik vind het fijn om nieuwe kennis te leren of vaardigheden te ervaren. Zo ook voor de loopbaanbegeleiding volg ik de extra opleiding carreer coaching. En daar vond ik een interessante inleiding die ik graag wil delen over het woord carrière.

Of is werken alleen maar geld verdienen?

Voor mij persoonlijk veel meer, omdat ik het heel moeilijk vind om werk te doen waar ik niet gelukkig van wordt.

Maar dat is niet voor iedereen zo.

Sommige menen zijn in een werksituatie gerold en worden na verloop van tijd hun bewust dat dit niet is wat ze willen of dat het niet is geworden wat ze hadden gedacht/gehoopt dat het zou worden. carreer coaching

 

De video is eerder leuk om weten over carreer coaching. Het is eerder een filosofische beschouwing. Het leek me leuk om te delen dat het wordt op zich inhoud dat het een pad is, waarbij je gebruikt maakt van je kwaliteiten en het leidt tot een meer zinvoller ervaring van werk en de ervaring van werk.

Hoe zou het zijn om te leren in een wereld waarbij we graag een bijdrage leveren aan de maatschappij?
Een wereld waarbij we iedereen zijn bijdrage kunnen ervaren als waardevol?

 

Zelfkritiek

In dit confronterend filmpje wordt zelfkritiek visueel uitgebeeld…

We kennen het allemaal wel:

 • je bent niet slim genoem
 • ze willen je niet
 • je bent stom

Al die pijnlijke gedachten in je hoofd die ervoor zorgen dat je je oa niet goed voelt over jezelf. In de eerste video gaat het over de zelfkritiek. In de 2e video gaat het over gevoelens.

Soms vond ik het zelf wat hard om naar te kijken, zeker in het begin maar op het einde wordt er dieper op ingegaan hoe je er mee kan doen.

 

In deze vervolg video gaat het verder over gevoelens (emotions).

We leren dat gevoelens toelaten belangrijk is s

Deze video’s wordt gedeeld door Lisanne Jansen.

Stress in de opvoeding

Deze week trok ik naar Gent om vorming te geven met als thema: “omdat schreeuwen toch niet werkt”. Het valt me op dat veel ouders, veel stress ervaren in de opvoeding van hun kinderen. Het ochtend ritueel, de files, het werk zelf, … En vervolgens na een werkdag terug de file, het eten maken, huiswerk, het avondritueel en de kinderen op tijd in bed krijgen en dan vervolgens gecombineerd met het huishouden…

Voor vele ouders is opvoeding een helse sleur

Hierbij merk ik dat de manier waarop ik het verloop van de dag omschrijf tijdens de vorming door veel mensen wordt herkend. En dus vermoed ik dat veel mensen hetzelfde probleem hebben met de dagdagelijkse routine.

En dan zijn er de kinderen en die doen niet wat je wil, ze willen niet mee in het ritme, blijven zitten, doen hun schoenen niet aan, eten hun boterhammen niet op, zeggen “neen”, … Een bron van frustratie. Een trekken en sleuren dat elke dag opnieuw… en heel vermoeiend.

Ouders voelen hun vaak machteloos

Veel ouders ervaren een gevoel van onmacht, machteloosheid en automatisch reageren door kwaad te worden, te roepen/schreeuwen en vervolgens ruzie die vaak uit de hand loopt (wat je zelf ook niet wil). Het lijkt niet anders te lukken.


In deze video heb ik het kort over hoe de focus te veranderen van “de kinderen willen niet mee” naar

 1. iedereen draagt een steentje bij aan het gezin
 2. hoe kan ik zelf anders doen (want als jij elke ochtend trekt en de kinderen elke ochtend niet mee willen dan doen jullie beiden elke dag hetzelfde)

De tips:

 1. de automatische reacties voor te zijn
  Dus voor je begint te roepen: ademen en vertragen
 2. positieve focus in je woorden
  voorbeeld:
  Jongens wie wil het een leuke ochtend maken?
  (ipv het is altijd hetzelfde jullie doen nooit mee!)
 3. Vermijd alle veralgemeningen zoals :
  “het is altijd zo”, “kan je nooit meedoen”, …

Het zijn drie tips, als je deze onder de knie hebt, ben je al een heel eind verder want dan kom je bij de volgende vraag.

Wat doe ik mijn mijn gevoelens van kwaadheid en onmacht en hoe kan ik hiermee omgaan?

 

 

 

Heb jij zinvol werk?

Het geeft toch geen zin of ik het doe of niet? zinvol werk
Het maakt niet uit of ik hier ben of niet?

Het heeft geen zin …

Heb jij het gevoel dat wat je doet een zinvolle bijdrage is tot het groter geheel?

Hmm ik denk dat veel mensen hier niet bij stilstaan.
Wanneer heeft je werk ook zin.

Mijn hoofd zegt:

 • iedere job heeft zin.niemand aan de kassa, dan kan je geen vragen stellen, niet betalen, …
 • geen receptioniste is, komen de meeste telefoons verkeerd aan …
 • Als er niemand manager is, wordt het werk misschien minder goed georganiseerd.

Maar toch voelen de manager, de receptioniste en zelfs ook de CEO of baas zich niet zinvol. Met wat heeft dit dan te maken?

Het maakt je ongelukkig als je werk niet zinvol LIJKT…

Het kost heel veel energie als je (het gevoel hebt dat je) werk niet zinvol is…

Maar hoe komen we aan dat gevoel, dat vroeg ik me af…
Wat maakt mijn werk zinvol?

Een antwoord dat veel mensen zeggen is het gevoel om anderen te helpen.

Deze video is een eerder beschouwende video waarin ik graag wat meer vragen stel over dit thema en het kort heb over thema’s met wat dit te maken heeft.

wordt vervolgd…

Voor mij heeft zinvol werk te maken met het gevoel van echt het verschil te maken. Een waardevolle bijdragen te kunnen leveren aan het werk van anderen. Hierbij kan ik een onderscheid maken naar het werkelijk aanleren van tools waarbij mensen zelf sterker staan in hun leven.

Wat is voor jou een zinvolle job?

Wil je nu al iets meer lezen?
In dit artikel van “de morgen” vind je alvast meer info.

 

Een goed betaalde job ontvluchten? deel 2

Je job, een gouden kooi? Deel 2

Ook mijn levenspartner geeft aan dat hij dit samen met veel van zijn collega’s/ex-collega’s zo ervaart. Sommige kozen reeds om van functie te veranderen anderen deden dit niet. Zelf heb ik lang geleden (ondertussen zo’n 15jaar) beslist dat ik wou gaan voor mijn hart/passies te volgen. Maar ik heb ook geleerd dat dit voor mij moet samen gaan met financiële gemoedsrust. Ik wil ook aangenaam kunnen leven en wonen met zorg voor mijn gezin. gouden kooi

En zo ging ik verder met het zoeken naar interessante artikels over “de gouden kooi”. Deze keer kwam ik dit artikel van Vacature tegen van een loopbaanbegeleider bij een andere organisatie.
Bron: https://www.vacature.com/nl-be/carriere/job-nieuws/zo-ontvlucht-je-een-goedbetaalde-job-die-je-niet-graag-doet

Zo ontvlucht je een goedbetaalde job die je niet graag doet

Het is een fenomeen dat zich vooral voordoet bij mensen die al flink gevorderd zijn in hun carrière: het besef dat ze hun job niet graag doen, maar omdat het salaris (te) goed is, wagen ze zich niet aan de carrièreswitch. Loopbaanbegeleider Robby De Caluwé van Agilon weet raad.

De Caluwé spreekt uit ervaring. “Ik ben zelf uit een gouden kooi gevlogen. In mijn vorige job verdiende ik goed en kon ik zelfs nog doorgroeien. Toch besliste ik om mijn eigen baas te worden, omdat ik helemaal zelf verantwoordelijk wou zijn voor mijn eigen loopbaan.”

Coach je loopbaan

Een loopbaanbeleiding koppelt je helemaal los van je huidige situatie. Daardoor kan je echt alle denkpistes aftasten. “Zonder begeleiding loop je het risico om te blijven hangen in je huidige situatie”, zegt De Caluwé. Praten met vrienden en familie blijkt niet altijd een zaligmaker. “Ze willen het beste voor je, maar zijn niet objectief. Daarom begeleid ik ook nooit mijn eigen vrienden en familie.” Het is belangrijk om niet op stereotiepen te botsen.

Groener aan de overkant

Bekijk ook wat je in de plaats krijgt. Soms heb je het gevoel dat je in een gouden kooi zit, maar is het gras werkelijk groener aan de overkant? Ga na wat de voor- en nadelen zijn van je huidige functie en de job die je graag zou willen uitoefenen. Misschien is die nieuwe job veel dichter bij huis, en bespaar je daardoor tijd? Of verdien je minder maar doe je wel wat je graag doet in je huidige job? Bekijk waar jouw prioriteiten liggen.

Doordachte keuze

Nadat je alle opties hebt doorgenomen, is het tijd om een keuze te maken. Informeer je daarvoor goed, en bekijk of de keuze die je wil maken wel realistisch is. Misschien wil je graag zanger worden, maar is dat eigenlijk geen haalbare kaart. Maar waarom kijk je niet uit naar een job waarbij je op een podium kan staan? “Misschien vind je wel een ander inzicht dan de oplossing die je eerst voor ogen had”, verduidelijkt De Caluwé.

Vertrouwen

“Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je beslissing. Je kan twijfelen zolang je wil, maar uiteindelijk brengt dat je niet verder. Op een gegeven moment maak je een keuze. Berust je daar in”, zegt de loopbaancoach.

Wel of niet wegfladderen?

Is het wel veilig buiten de gouden kooi? En wat als je heimwee krijgt naar je vorige job? Het is belangrijk om te onderzoeken wat je graag wil doen, zodat je je niet naar elke dag naar je werk hoeft te slepen. “Sommige werkgevers vinden het helemaal niet erg als je terug bij hen komt werken”, aldus De Caluwé. “Ook hebben velen er moeite mee om een stap terug te zetten. Maar zo zie ik dat niet. Je legt gewoon andere prioriteiten.” einde artikel

Zijn je dachten ook echt zo?

De gouden kooi is een complex probleem…

Ik merk in mijn werk als loopbaanbegeleider dat veel mensen in hun gedachten bezig zijn met een ander job maar zelfs niet komen tot het bekijken van de vacatures.

Tot als je een job hebt gevonden die je alles geeft wat je hart verlangt, blijf je werknemer van je huidig bedrijf en in het veilig om al je keuzes te onderzoeken. Je kan op elk moment nog beslissen om te blijven je huidige job te blijven uitoefenen.

Onderzoeken welke functie bij je passen houdt ook in :

 • onderzoeken van je passie, kwaliteiten, talenten, …
 • het bekijken van vacatures,
 • eens op sollicitatiegesprek gaan en
 • bekijken hoe ver je geraakt in het sollicitatieproces
 • loononderhandelingen meedoen

De effectieve verandering komt pas als een bedrijf je een concreet voorstel doet en jij daarop “ja” zegt.

Voor de mensen die graag een eigen zaak willen en/of zoals ik de vrijheid willen hebben om zelf vorm te geven aan hun werk en passies als zelfstandige loopt dat natuurlijk anders.

Je job, een gouden kooi? deel 1

“De gouden kooi” daar hoor ik de laatste tijd veel over praten. Dus dacht ik, laat ik op het internet eens wat inspiratie zoeken voor mensen die hunzelf in de gouden kooi voelen zitten qua werk. gouden kooi

En zo kwam ik dit korte artikel tegen:
bron: http://www.psychologies.be/nl/job-gouden-kooi/

Veel mensen dromen van een ander soort loopbaan. Ze doen hun werk niet (meer) graag maar zien geen uitweg om te ontsnappen uit de ‘gouden kooi’. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid en ontplooiingskansen? Sommigen kiezen voor beide.

Tekst Sigyn Elst

De onzekerheid over wat de toekomst brengt, is echt veel minder erg dan de zekerheid dat je vandaag niet gelukkig bent. Ilse Ceulemans, auteur van Het ministerie van werkplezier

Een mooi loon, een mobiele telefoon, carrièrekansen, leuke collega’s. Veel werknemers weten wel wat ze hebben aan hun vaste baan. Toch blijken die voordelen niet voldoende om iedereen ook gelukkig te maken op het werk. Volgens cijfers van Biz4ziB is het aantal zelfstandigen in bijberoep, mensen die naast hun vaste baan kiezen voor een beroepsactiviteit als zelfstandige, tussen 2009 en 2014 met 14 % toegenomen.

‘Mensen die zelfstandig willen worden voelen vaak een heel sterke nood aan autonomie en het kunnen ontplooien van hun talenten, een mogelijkheid die ze niet altijd krijgen in organisaties’, zegt Jan Devolder van Securex. Van het kwart miljoen Belgische zelfstandigen in bijberoep, geeft zeven op de tien echter aan dat ze de vaste baan (nog) niet durven loslaten. Vooral de zekerheid van het vaste inkomen doet mensen kiezen voor ‘de gouden kooi’ die hun job vaak is geworden.

‘Ik zie dagelijks mensen die ervan dromen om de stap naar een andere soort loopbaan te zetten’, zegt Hilde Mariën, die mensen coacht die ervoor kiezen om grote veranderingen aan te gaan op het vlak van carrière of levensstijl. ‘Ik zie ook vaak dat het niet zo goed gaat met veel mensen en dat ziekteverzuim omwille van stress toeneemt op het werk. Veel klachten hebben – zowel voor arbeiders als bedienden – onder meer te maken met hoe het werk georganiseerd wordt.

ensen voelen zich maar een schakel, ze gaan zich vragen stellen bij de zinvolheid van hun baan en vervreemden op den duur van het product van hun werk. De vele procedures die vaak amper iets met het werk zelf te maken hebben, maar die ze wel moeten doorworstelen, doen hen twijfelen aan hun baan en op den duur aan zichzelf. Veel van de mensen die ik begeleid, vragen zich letterlijk af: “Is dit het nu? Is er niet meer in het leven?”
einde artikel

Geld versus zinvolheid

Zelf kan ik me aansluiten bij wat geschreven wordt. Enerzijds willen we de financiële zekerheid aan de andere kant voelen we de noodzaak om meer uit het leven te halen, aan zinvolheid, van betekenis zijn… Deze twee lijken moeilijk te combineren…. of toch niet…?

Er zijn de mensen die met de flow meegaan en van dag tot dag willen leven en geleerd hebben dat er eerst passie is, dan actie en vervolgens financiële welvaart.

Passie is een must

Als er geen passie bij je huidige job zit of het bedrijf past niet, dan kan dit een grote energieverliespost zijn omdat je elke dag iets doet of
je begeeft in een omgeving die niet bij jezelf of je kernkwaliteiten past. µ

In loopbaanbegeleiding kan je hierbij stilstaan en onderzoeken waar je energie naartoe gaat of in welke job je passies beter tot hun recht komen.

Het is vaak niet “of of” maar “en en”.
Soms is het gewoon een andere combinatie maar in ons gepieker denken we vaak dat we alles in 1x radicaal moeten overboord gooien. Dat is niet zo.

 

Wat is burn-out?

Een nieuwe definitie?

1 op de 8 werknemers heeft klachten die tot burn-out kunnen leiden, heeft de SERV berekend voor de sociale partners. Om een einde te maken aan het “nattevingerwerk”, en om tot een snellere diagnose te komen bij mensen die erdoor getroffen zijn, hebben onderzoekers aan de KU Leuven een jaar geleden nog een nieuwe definitie gegeven aan de term burn-out. Graag brengen we die nog even in herinnering.

 • Uitputting (zowel fysiek als mentaal)
 • Cognitief controleverlies (geheugenproblemen en concentratieproblemen)
 • Emotioneel controleverlies (hevige emotionele reacties)
 • Depressie-klachten (om die reden worden depressie en burn-out vaak verward)
 • Mentale distantie (mentaal afstand nemen van het werk

Naast deze vijf kernsymptomen gaat het ook om begeleidende symptomen in de vorm van spanningsklachten, schrijft Desart. Het kan dan gaan om psychosomatische klachten (bv.  hart-, ademhalings-, maag- darm- en pijnklachten) of gedragsmatige effecten, zoals slaapproblemen, paniekaanvallen of piekeren).

De praktijkexperten waren unaniem: burn-out is een werkgerelateerd fenomeen

Burn-out-onderzoeker Steffie Desart

Dit is de nieuwe, volledige definitie volgens de onderzoekers:

Vanwege een overbelasting op het werk, vaak gepaard gaande met een persoonlijke kwetsbaarheid en/of problemen in de privésfeer, kan er geen energie meer opgebracht worden om bepaalde cognitieve en emotionele processen te regelen.

Dit verlies van controle in samenwerking met de uitputting leidt tot een zelfbeschermingsreactie, waarbij er mentaal afstand genomen wordt van de uitputtingsbron (bij burn-out: het werk). Het gaat hier vooral om een negatieve attitude, bijv. in de vorm van cynisme. Al kan deze attitude zich ook uiten in het fysiek afstand nemen van het werk (bijv. door contact te ontwijken met collega’s).

Door het controleverlies geraakt men bovendien in een depressieve stemming. Deze stemming is dus het gevolg van een gevoelsmatige reactie en is niet gelijk aan een depressie in de zin van een op zichzelf staande psychische stoornis.

Spanningsklachten (‘stress’) worden gezien als onderliggende symptomen en kunnen worden gebruikt om een meer volledig beeld van burn-out te krijgen. Zij zijn vaak de eerste reden waarom men hulp zoekt en kunnen een voorbode zijn van burn-out in de vorm van overspanning.

Lees hier meer op de pagina’s van de KU Leuven.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/15/wat-is-burn-out-en-wat-zijn-de-symptomen–/

focussing – anders omgaan met jezelf

Een van de manieren waarop velen van ons momenteel omgaan met gevoelens is focussing

 • negeren
 • veel werken om ‘ze’ te vergeten
 • geen rust nemen omdat als je geen activiteiten hebt, deze gedachten naar boven komen
 • relativeren
 • wegdrukken

Maar hoe zou het zijn als het anders kon? focussing
Mijn vraag naar jou is nu:

Werkt deze strategie?

Pieker is hierdoor minder?
Maak je je hierdoor minder zorgen?

Voor de meeste is het antwoord hierop “neen”. Je bent je alleen minder bewust dat je dit doet. Maar dan gaat wat zich onderliggend aandient zich vaak omzetten in fysieke pijnen of andere dwingende gedachten die je niet kan negeren of als je het heel lang laat bestaan ontstaat bijvoorbeeld burnout.

Je innerlijke stem wil je iets duidelijk maken.

Maar wil jij horen wat het wil zeggen?
Hoe het komt dat je deze gedachten hebt?

Om te kunnen horen wat het je wil brengen, is het nodig naar je gevoelens te gaan en te luisteren. Een methode die ik al héél veel jaren ken, die heel laagdrempelig is en toegankelijk voor iedereen is focussing.

Ik deel hier alvast een video van Ann Weiser Cornell die hierover graag uitleg geeft:

Natuurlijk is dit een nieuwe manier van omgaan van jezelf.

Je leert er alvast minder samen te vallen met je gedachten & gevoelens. Dat je bent groter en/of meer bent dan datgene wat je moeilijk vind. En dat je bent meer dan die moeilijk gedachten en gevoelens die je dagelijks ervaart.

Wil je er meer over weten?
Mail gerust naar sofiestiers@ylia.be voor een gratis e-mail coaching “groter worden dan datgene wat je klein houdt”.

De oordelen van anderen over psychisch leed

Wanneer we fysiek een letsel hebben, lijkt iedereen dat te begrijpen maar … wat als we iets psychische hebben zoals burnout, depressie, … dan wordt het plots wat anders. De oordelen van anderen komen naar voor in hun “goed bedoelde raad”.

Geen ervaring

Veel mensen die nog geen ervaring hebben op het vlak van psychisch leed of die het nog aan het verdringen zijn, begrijpen niet wat er gebeurd. Ze willen vaak raad geven. Weliswaar met de bedoeling je te helpen maar doordat ze de diepgang van de kwetsuren niet begrijpen, zeggen ze vaak dingen die volledig naast de kwestie zijn en vaak kwetsend.

Niemand is perfect

Natuurlijk is niemand perfect en kan je niet overal een diepgaand gesprek hebben. Ook ik zeg soms in een openbare gelegenheid iets kleins of misschien zelf iets wat niet past. Je kan je best doen maar het is niet gemakkelijk in de sociale omgaan gepast te reageren.

Toch sommige reactie die in onderstaande video belicht worden zijn helaas veel voorkomend maar jammer want het getuigd van weinig inleving.

Als het volgens het oordeel van mensen te lang duurt, krijgen mensen wel eens reacties zoals

 • doe je wel je best
 • eet je wel gezond
 • let je wel op je ritme
 • je moet wel willen hé

Bekijk zelf maar hoe deze komiek het aankaart:

https://www.facebook.com/krokruispunt/videos/1643042432424658/

Schaamte

Schaamte, ai… wat een ‘stom’ gevoel (mijn oordeel) dat velen van ons meestal aanzien als een gevoel van zwakte.

Persoonlijk is het één van de gevoelens die ik echt héél vervellend vind…
Ook al weet mijn hoofd dat het een gevoel is zoals een ander, toch wil ik me op het vlak van schaamte met niet kwetsbaar opstellen. En dat wil maar één ding zeggen. Als we een gevoel willen vermijden, dan wil het ons wat zeggen.

Het is dus het ideale moment om meer te leren over die schaamte en de daarbijhorende kwetsbaarheid. Zo komen we direct bij Brené Brown.

In de onderstaande video deelt Brené zelf haar ervaringen rond dit thema.

De vrouw die een doorslaggevende presentatie gaf over kwetsbaarheid, voelde zichzelf beschaamd.

Kwetsbaarheid en innovatie

Waar innovatie opduikt, heb je ook kwetsbaarheid en creativiteit. Dat is omdat het iets nieuws is. Je weet niet hoe het gaat zijn. En je weet niet hoe het gaat lopen. HIerdoor kan je niet anders dan je kwetsbaar opstellen. En dat vraagt moed en kracht om te doen. Je zet jezelf in het zicht van iedereen en toont waar je in geloofd. Hoe moedig is dat?

Verschil tussen schaamte en schuld

In de video geeft Brené (ongeveer halfweg en naar het einde van de video) ook uitleg over het verschil tussen schaamte en schuld en hoe we dit als mannen en vrouwen anders ervaren.

Waarbij schaamte ons tegen houdt. De kritische gedachten die zeggen dat het niet goed genoeg is en wie ben je wel.

Schaamte: ik ben een fout
Schuld: ik heb iets fout gedaan.

 

Schaamte hangt samen met ons geslacht maar ook met empathie en menslievend zijn.

Voor vrouwen: doe alles, doe het perfect en laat nooit zien dat het je moeite kost

Voor mannen: laat je niet zien als zwak, maak geen fouten, werk komt eerst, maatschappelijke status en emotionele controle

Zeker om over na te denken wanneer we het pad bewandelen om terug echte verbinding met elkaar te maken vanuit wie je echt bent en niet het perfecte (lege) zelf. Het vraagt veel energie om perfect te zijn. Echte verbinding komt van echtheid en jezelf laten zien zoals je bent.