De oordelen van anderen over psychisch leed

Wanneer we fysiek een letsel hebben, lijkt iedereen dat te begrijpen maar … wat als we iets psychische hebben zoals burnout, depressie, … dan wordt het plots wat anders. De oordelen van anderen komen naar voor in hun “goed bedoelde raad”.

Geen ervaring

Veel mensen die nog geen ervaring hebben op het vlak van psychisch leed of die het nog aan het verdringen zijn, begrijpen niet wat er gebeurd. Ze willen vaak raad geven. Weliswaar met de bedoeling je te helpen maar doordat ze de diepgang van de kwetsuren niet begrijpen, zeggen ze vaak dingen die volledig naast de kwestie zijn en vaak kwetsend.

Niemand is perfect

Natuurlijk is niemand perfect en kan je niet overal een diepgaand gesprek hebben. Ook ik zeg soms in een openbare gelegenheid iets kleins of misschien zelf iets wat niet past. Je kan je best doen maar het is niet gemakkelijk in de sociale omgaan gepast te reageren.

Toch sommige reactie die in onderstaande video belicht worden zijn helaas veel voorkomend maar jammer want het getuigd van weinig inleving.

Als het volgens het oordeel van mensen te lang duurt, krijgen mensen wel eens reacties zoals

 • doe je wel je best
 • eet je wel gezond
 • let je wel op je ritme
 • je moet wel willen hé

Bekijk zelf maar hoe deze komiek het aankaart:

https://www.facebook.com/krokruispunt/videos/1643042432424658/

Schaamte

Schaamte, ai… wat een ‘stom’ gevoel (mijn oordeel) dat velen van ons meestal aanzien als een gevoel van zwakte.

Persoonlijk is het één van de gevoelens die ik echt héél vervellend vind…
Ook al weet mijn hoofd dat het een gevoel is zoals een ander, toch wil ik me op het vlak van schaamte met niet kwetsbaar opstellen. En dat wil maar één ding zeggen. Als we een gevoel willen vermijden, dan wil het ons wat zeggen.

Het is dus het ideale moment om meer te leren over die schaamte en de daarbijhorende kwetsbaarheid. Zo komen we direct bij Brené Brown.

In de onderstaande video deelt Brené zelf haar ervaringen rond dit thema.

De vrouw die een doorslaggevende presentatie gaf over kwetsbaarheid, voelde zichzelf beschaamd.

Kwetsbaarheid en innovatie

Waar innovatie opduikt, heb je ook kwetsbaarheid en creativiteit. Dat is omdat het iets nieuws is. Je weet niet hoe het gaat zijn. En je weet niet hoe het gaat lopen. HIerdoor kan je niet anders dan je kwetsbaar opstellen. En dat vraagt moed en kracht om te doen. Je zet jezelf in het zicht van iedereen en toont waar je in geloofd. Hoe moedig is dat?

Verschil tussen schaamte en schuld

In de video geeft Brené (ongeveer halfweg en naar het einde van de video) ook uitleg over het verschil tussen schaamte en schuld en hoe we dit als mannen en vrouwen anders ervaren.

Waarbij schaamte ons tegen houdt. De kritische gedachten die zeggen dat het niet goed genoeg is en wie ben je wel.

Schaamte: ik ben een fout
Schuld: ik heb iets fout gedaan.

 

Schaamte hangt samen met ons geslacht maar ook met empathie en menslievend zijn.

Voor vrouwen: doe alles, doe het perfect en laat nooit zien dat het je moeite kost

Voor mannen: laat je niet zien als zwak, maak geen fouten, werk komt eerst, maatschappelijke status en emotionele controle

Zeker om over na te denken wanneer we het pad bewandelen om terug echte verbinding met elkaar te maken vanuit wie je echt bent en niet het perfecte (lege) zelf. Het vraagt veel energie om perfect te zijn. Echte verbinding komt van echtheid en jezelf laten zien zoals je bent.

Loopbaanbegeleiding + Els Dens

Het is zover, er is  een extra kracht voor de loopbaanbegeleiding die mij tijdens mijn zwangerschap gaat vervangen voorlopig tot 1/9/2018 (en misschien zelfs nog langer).

Els heeft verschillende kwaliteiten en werkt al vele jaren en die stelt ze graag aan jullie voor.
Zelf heeft Els ook een carriereswitch achter de rug dus naast haar ervaring weet ze ook hoe het is om indien dat nodig is, van loopbaan te veranderen en wat hierbij komt kijken.

Voorstelling

Als nieuwe loopbaanbegeleider in het Ylia team stel ik me graag aan jullie voor!

In 2010 nam mijn eigen loopbaan een wending van een meer technisch-analytische functie in de informatica naar een mensgerichte coaching functie.
Deze evolutie werd gestuurd door mijn eigen wens om mijn empathische, gevoelige kant meer op de voorgrond te brengen.
In die periode specialiseerde ik me in de NLP coaching techniek, en maakte ik ook kennis met mijn eigen hoogsensitiviteit en de kwaliteiten en valkuilen die daaraan verbonden zijn.

Carriereswitch

Vanaf 2012 zet ik deze ervaringen in om ook anderen in hun traject te begeleiden. Dit zowel in mijn eigen praktijk als in samenwerking met andere organisaties zoals Open Therapeuticum Leuven, Survivalacademie.be en nu ook Ylia.

Vanuit mijn zowel analytische als empathische kwaliteiten ligt mijn motivatie en expertise erin om het inzicht in je eigen functioneren te vergroten zodat je vanuit een grotere keuzevrijheid beslissingen kan nemen die het beste passen bij jou! Loopbaanbegeleiding

Verdieping van ervaringen

In 2016 volgde ik een aanvullende opleiding tot hartcoherentie coach bij Louis Van Nieuland (auteur van het boek “Blijven ademen”). Hartcoherentie is een eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde ademtechniek die je helpt om op slechts 6 minuten (3x per dag) je zenuwstelsel tot rust te brengen.

Tegenwoordig combineren we allemaal een heleboel taken en staan de verwachtingen hoog gespannen. Als stress op een chronische manier aanwezig is in je leven is het belangrijk om je lichaam ook de nodige rust te gunnen. Met een eenvoudige ademhalingsoefening breng je je hart tot rust waardoor er ook weer een evenwicht komt in je brein en zenuwstelsel. Ook hormonaal heeft dit zijn effect op je brein waardoor je vanuit een evenwichtige positie kijkt naar de realiteit en efficiënte beslissingen kan nemen.

Loopbaanbegeleiding

Ik ben blij nu ook als loopbaancoach mijn expertise te kunnen delen binnen de groepspraktijk Ylia.

Worstel je met vragen, twijfels, onzekerheden in je werk context?

Thema’s die aan bod kunnen komen zijn:

 • stress en burn-out,
 • assertiviteit,
 • van werk veranderen,
 • hoe onderhoud ik evenwichtige relaties op het werk,
 • herstructureringen,
 • hoe vind ik een gezond evenwicht tussen werk en privé,
 • wat zijn mijn talenten,
 • solliciteren,
 • welke richting wil ik uit met mijn werk,
 • loopbaanbegeleiding

“Als jij graag de stap zet naar meer zelfkennis, beter functioneren, meer rust in je leven, trouw zijn aan jezelf en je doelen, … dan zet ik je graag op weg!” Els

Contactgegevens Els:

elsdens@ylia.be
0495/91 55 98

 

Depressie… hoe kunnen we het begrijpen?

Leven met een zwarte hond die depressie heet…

In het onderstaande filmpje over depressie  (gedeeld door Lisanne Jansen) wordt het vergeleken met een zwarte hond die altijd bij je is. Hij is zo groot. En hij doet zoveel met je gedachten en gevoelens…

Wat is de invloed van depressie?

Dit is natuurlijk een grote vraag maar in deze blog is het vooral de bedoeling om het begrijpbaar te maken voor iedereen.

Depressie is iets wat

 • bij je is
 • je gedachten en gevoelens veranderd
 • zorgt voor het vertragen van de tijd
 • zorgt voor gedachten en gevoelen van eenzaamheid
 • soms naar boven komt en soms weer even weggaat zonder direct een aanleiding te hebben
 • ervoor zorgt dat je nog weinig plezier kan hebben
 • zorgt voor verminderde eetlust
 • ervoor zorgt dat je weinig zelfvertrouwen hebt
 • zorgt voor schaamte
 • dat ervoor zorgt dat ik mijn gevoelens wil verbergen
 • zorgt voor negatieve gedachten

Depressie kan klein beginnen maar naarmate er niets aan gedaan wordt, wordt het sterker of feller tot je je uiteindelijk geïsoleerd voelt van het leven en anderen.

Hulp zoeken in een beginstadium is echt noodzakelijk en je kan het beter vroeger doen dan later.

Er is altijd iets te leren

Ook depressieve gedachten (de zwarte hond) kunnen je iets leren en kunnen je leven veranderen zodra je weet hoe je kan omgaan met je gevoelens zonder er van weg te lopen en zonder je gevoelens te negeren.

Het is al zwaar genoeg om deze zwarte hond met je mee te dragen…

De zwaarte die het eerst geeft, zorgt ervoor dat je moet leren omgaan -op een andere manier- met jezelf en anderen. Eens als je weet hoe je anders kan omgaan met wat je voelt, voel je je sterker en heb je de handvatten om met deze negatieve gedachten om te gaan.

Herken je deze zwaarte?
Herken je bij jezelf depressieve klachten, dan kan je bij Lisanne terecht met je vragen en/of problemen en ook voor therapeutische begeleiding.

Wat is het verschil tussen empathie en sympathie?

In dit filmpje, wil Lisanne Jansen (die momenteel in de praktijk werkt als psychologe) onze aandacht vestigen op iets waar we vaak niet bij stil staan of wat we erg vinden als mensen het met ons doen.  empathie

1. Iemand vertelt je iets ergs en eigenlijk weet je niet wat zeggen.

of

2. Je vertelt zelf iets wat je raakt en de ander negeert je, gaat er niet op in of zegt iets anders om je op te vrolijken. Maar eigenlijk voelt dit niet fijn.

Ken je het?
Niet weten wat zeggen als iemand anders een moeilijk onderwerp brengt?

En dus zeg je

 • iets anders wat wel nog positief is of
 • ga je niet dieper in op de boodschap en vertelt iets anders.

De bovenstaande reacties zijn sympathie.

Maar wat is dan empathie?

Bij empathie, herkennen we het gevoel bij de ander ook in onszelf en zeggen we bijvoorbeeld:

“Ik ken het gevoel, ik weet niet goed wat nu te zeggen maar ik wil naar je luisteren.”

Op deze manier geven we tijd en ruimte aan de moeilijke gevoelens van iemand anders en maken we een verbinding met de ander.

In het onderstaande filmpje wordt je dit kort met illustratie uitgelegd door Brene Brown.

Vertrouwen… hoe bouw je het op? Brene brown

In deze blog wil ik jullie graag de super interessante video van Brene Brown delen over vertrouwen en hoe dit is opgebouwd.

In de sessies met cliënten heb ik al een paar mensen deze video doorstuurt omdat ik dacht dat het kon helpen in het proces.

Bouwstenen van vertrouwen

We staan er vaak niet bij stil hoe we vertrouwen opbouwen of hoe ons vertrouwen juist verloren gaat. Brene Brown geeft hier graag op een natuurlijk begrijpbare manier uitleg over maar ze legt ook uit aan de hand van een letterwoord van waaruit vertrouwen is opgebouwd.

 

(deze video duurt 24min)

Vertrouwen gaat zo gemakkelijk verloren…

Het lijkt gemakkelijk om vertrouwen te verliezen en naar de ander te kijken. Het is owv wat hij/zij gedaan heeft dat jou vertrouwen kwijt is.

Maar zouden we hier ook zelf iets mee kunnen doen?

Brene Brown beschrijft het met de metafoor van een pot. Een pot met ballen waar er ballen bijkomen en weggaan. Soms doen mensen iets waardoor er meer vertrouwen ontstaan en soms net het omgekeerde.

Kan je ook iets zelf doen?

Natuurlijk kan je zoals altijd ook een bijdrage leveren aan het bewust opbouwen van vertrouwen naar jezelf maar ook naar anderen mensen?

Hoe ga je om met je woorden bijvoorbeeld?
Doe je wat je zegt?

Als je zegt “ik bel je”, doe je dat ook of is het gewoon iets wat je in de snelte zegt?
Als je vraagt “hoe is het?”, wil je ook werkelijk dat mensen antwoorden op je vraag? Of wil je gewoon snel “goed” horen?

Als je zegt “ik ben er voor je?” geeft je dan ook de steun die de ander nodig heeft?

 

En langs de andere kant:

Durf je te communiceren over wat je raakt?

Durf je te zeggen wat op je hart ligt of ga je eerder via niet meer bellen, afspreken of afstand indirect duidelijk maken dat je dit niet meer wil? De vraag is natuurlijk of de anderen dit dan ook begrijpen zoals jij het bedoelt hebt?

Onze non-verbale communicatie is vaak ofwel niet duidelijk of te indirect waardoor de anderen helemaal niet begrepen hebben wat je bedoelt hebt.

 

ylia breidt uit

Vanaf deze maand (okt 2017) breidt het ylia uit met een extra collega. Ik verwelkom graag Lisanne Jansen en zo worden we groepspraktijk ylia.

Op de website onder team vind je een kort beschrijving van haar. Lisanne gaat ook inspringen tijdens mijn zwangerschapverlof.

Er komt ook een extra loopbaanbegeleider bij.

Meer info: http://ylia.be/onlineburnoutcoachblog/loopbaanbegeleiding-els-dens/

moe bij het ontwaken

Dit weekend was het, het verjaardagsweekend van mijn zoontje Mats. Heel het weekend feest en organiseren. Ondanks dat het fijn was, was ik deze morgen toch wel erg moe bij het ontwaken. Wat kan je hiermee doen?

Altijd of eenmalig?

In de eerste plaats is er een verschil tussen 1x moe zijn als je wakker wordt en elke dag moe zijn bij het ontwaken.

Hoe zit dat bij jou?

 • elke dag moe bij het ontwaken?
 • Of is het iets eenmalig naar een druk weekend of drukke werkweek?

Als het eenmalig is, is het belangrijk om hiervoor je eventueel wat extra tijd in te plannen zodat je kan ontspannen en rusten.

Wanneer het iets is, van elke dag is het belangrijk je andere vragen te stellen. Bekijk dan zeker de andere blogartikeltjes rond vermoeidheid.
Maar de tips hieronder kunnen ook een héél klein beetje het leed verzachten.

Wat kan je praktisch doen?

 1. verwen jezelf: maak net die lekke koffie of bijzondere thee
 2. geef jezelf wat opwarmtijd (als het kan)
 3. zet je favoriete muziek op
 4. vraag andere gezinsleden om je wat tijd voor jezelf te geven
 5. doe eerst wat je graag doet op het werk en wat weinig energie vraagt

 

Wat je kan actief doen?

 1. ga joggen
  Na de inspanning van te starten voel je je nadien stukken beter (maar meestal heb je hiervoor geen goesting als je echt nog moe bent)
 2. maak een wandeling (want joggen kan veel te actief zijn)
 3. zet ontspanningsmuziek op tijdens het ontwaken, gericht op ontwaken
 4. zet meditatiemuziek op voor werken zodat je wakker wordt
 5. klop zachtjes op heel je lichaam om het wakker te maken

Wat kan je emotioneel doen?

Neem de tijd om wat je voelt neer te schrijven of te tekenen
Op die manier ben je alle prikkels aan het verwerken en valt er letterlijk een blok van je af.

Geef minstens ook even veel aandacht aan wat je aangenaam vind of wat aangenaam voelt nadat je al je bezorgdheden en vermoeidheden hebt verwerkt.

 

 

loopbaanbegeleiding – Ontslag tijdens langdurige ziekte?

Kan mijn werkgever mijn ontslaan tijdens je ziekte? Ontslag

Het antwoord hierop is “ja”.

Hij moet er dan wel een goede reden voor hebben.
HIj kan je niet ontslaan doordat je ziek bent tenzij met medische overmacht.

Let op voor:

Doordat ik online naar extra linken aan het zoeken was voor informatie merkte ik dat er veel verwarring kan rond ontstaan.

Er zijn 2 grote aandachtspunten:

1.

Enerzijds is de Nederlandse wetgeving anders als de Belgische voor ontslag waardoor je in de Nederlandse taal informatie vindt, correct voor de voor Nederlandstalige werknemers maar niet voor Belgische.

Let dus altijd op voor wie de inhoud bestemd is.

 

2.

De datum van waarop de informatie is gepost.

Er is de laatste jaren veel veranderd in de wetgeving.
Denk ook aan het re-ïntegratistraject vanaf december 2016) wat er bij kwam waardoor de teksten van voor 2016 niet meer helemaal kloppen.

Wat weten we zeker?

 1. Je werkgever mag je ontslaan in je ziekte maar niet owv je ziekte.
  Hij moet dan ook je opzeg betalen.
 2. In het re-ïntegratietraject mag je werkgever je ontslaan als hij geen passende job heeft voor je. Dat noemt dan “ontslag om medische redenen” maar dat kan ook niet zomaar.
  Je werkgever maar kunnen aantonen dat hij werkelijk geen functie heeft ook niet kan aanpassen voor jou.
 3. Je kan ook zeker “ontslag voor medische” redenen aanvragen dan heb je ook recht op een uitkering.

 

Wanneer je in de positie komt te zitten dat je je hierover zorgen maakt en je wil accurate informatie zou ik bellen naar de vakbond (ook al ben je geen lid) en je situatie uitleggen. Zij kunnen je zeggen of je op mutualiteit blijft staan na je ontslag, of je op werkloosheid komt, …

Maar je mag mij ook altijd een mail sturen met je vragen over je eventueel ontslag of angst hierrond..

Angst om fouten te maken

Wat een “k*ote” gevoel toch ook?
De angst voor fouten te maken is een gevoel dat erg onaangenaam voelt….

Invloed van opvoeding en cultuur

De meeste van ons zijn door de opvoeding gericht op het vermijden van wat niet goed gaat. Dat kwam bewust door de houding van de leerkracht of onbewust door je ouders die willen dat alles goed voor je gaat.

Maar de laatste jaren denken we hierover anders. We weten nu dat het noodzakelijk is om fouten te maken. Dat is vooral omdat we hiervan kunnen leren.

Niet meer bezig met je werk

Wanneer de angst overheerstend is, ben je actief bezig met de angst maar is het moeilijker om je te concentreren op wat je effectief moet doen.

Dat versterkt de kans op het maken van fouten. Hoe meer aandacht bij je werk, hoe minder kans op fouten. Vermijden is vaak ook geen oplossing omdat het, het werken erg vertraagd.
Te snel werken geeft juist meer kans op. De enige middenweg is je eigen ritme volgen.

Stel jezelf de volgende vraag:

Waar heb je dat voor het eerst geleerd dat het niet goed was om te groeien met ups en downs?

 

Gevolgen van…

We kunnen gemakkelijk zeggen, dat het goed is om fouten te maken maar toch is de ene fout de anderen niet.
Een typefout is minder erg dan een fout die een chirurg maakt in een operatie.

Ga voor jezelf na wat de impact is.

Bevraag dit eventueel met anderen. Is het een reële angst of niet?

 

Maar waarvoor zorgt de angst?
Wat kan je er aandoen?

 

 

loopbaanbegeleiding – de grootste sollicitatiefouten

We willen tijdens het solliciteren het zo goed doen, dat we soms in onze eigen valkuil trappen.

En toch zijn er ook sollicitatiefouten van non-chalence en niet goed opletten. In deze blog geef ik je graag wat meer inzichten en tips.

 

Sollicitatiefouten volgens experts

Vacature vroeg aan aan aantal HR medewerkers wat de meest voorkomende sollicitatiefouten zijn die zich blijven herhalen.

Dit zijn hun antwoorden.

Rob Maes, Head of Business HR and Talent bij AG Insurance

 1. Heel veel fouten duiken al op in de opmaak van het cv. Het heeft te veel details die niet relevant zijn, er staan typefouten in of sollicitanten plaatsen geen data bij hun opleidingen en werkervaring. Zo is het een mysterie of diploma’s al dan niet werden behaald en blijven ze duister over de overstap tussen werkgevers. Daarnaast krijg ik heel wat onprofessionele foto’s te zien.
 2. Wat we tijdens een jobinterview geregeld opmerken is dat sollicitanten ‘underdressed’ komen opdagen. ‘Overdressed’ gebeurt ook, maar dat tolereren we wel.
 3. Kandidaten die tijdens het gesprek té familiair worden en onmiddellijk beginnen te socializen verdienen bij ons geen pluspunten.
 4. Wanneer ze bovendien geen specifieke motivatie kunnen geven waarom ze komen solliciteren en het gevoel geven dat het hen niet uitmaakt wat ze uiteindelijk willen doen, zal er bij ons geen aanwerving inzitten.

 

Kristof Goffings, Country Manager Recruitment & Selection voor IKEA Belgium

 1. Een fout die nog altijd veel sollicitanten maken, is op veel vacatures tegelijk solliciteren. We merken dan soms in de sollicitatiebrief of op het cv dat de naam van een ander bedrijf er nog staat. Tijdens het interview vallen kandidaten door de mand door niet te weten waarvoor ze precies komen of niet op de hoogte te zijn van de inhoud van de vacature. Op die manier is het natuurlijk moeilijk om te achterhalen wat hun motivatie is. Hetzelfde probleem duikt op wanneer een kandidaat voor verschillende openstaande functies in één winkel solliciteert.
  sollicitatiefouten
 2. De daarnaast belangrijkste reden waarom we een interview na afloop niet als positief beschouwen, is omdat er simpelweg geen match is. Bij IKEA maken we van diploma of ervaring geen prioriteit, maar zoeken we gemotiveerde mensen die ook onze waarden delen. Als er op dat vlak geen klik is, is dat evenwel geen fout. Dat betekent niet dat er met een ander bedrijf niet wél een match kan zijn.
 3. Om die reden geven we niet de voorkeur aan sollicitanten die sociaal wenselijk antwoorden. Als werkgever gaan we op zoek naar de echte persoon om te kunnen oordelen of er een match is op gebied van waarden en competenties. Hoewel een goede rekruteerder daar normaal doorheen prikt met behulp van bepaalde methodologieën, maakt het geven van sociaal wenselijke antwoorden het gesprek er dus niet makkelijker op.
 4. Af en toe gebeurt het dat iemand te laat komt. Geeft de sollicitant hier dan geen geldig excuus voor, spreekt dat natuurlijk niet in zijn voordeel. Als hij of zij hier echter wel een goede reden voor heeft, zien we het door de vingers. Gezien de verkeersomstandigheden is het immers niet altijd evident om ons vlot te bereiken.
 5. Onbeleefdheid kan niet door de beugel, maar dat ben ik gelukkig nog maar heel weinig tegengekomen. Ik geloof dat het er ook mee te maken heeft hoe je een kandidaat ontvangt. Als je heel menselijk omgaat met iemand, krijg je dat meestal ook terug.

Sofie Moerbeek, verantwoordelijke rekrutering van BNP Paribas Fortis

 1. De fout die ik het meest opmerk, is een gebrek aan voorbereiding. Sollicitanten zijn onvoldoende geïnformeerd over de inhoud van de job, zowel als over het bedrijf zelf. Ze kunnen bijvoorbeeld niet motiveren waarom ze wel voor onze bank en niet voor een andere zouden willen werken. Ik vind het altijd vreemd wanneer ik vaststel dat sollicitanten niet eens de website hebben bezocht voor het gesprek. Dat is toch het minste dat iemand kan doen?
 2. Ook over hun persoonlijke motivatie hebben kandidaten vaak te weinig nagedacht. We hebben nochtans een tool ontwikkeld op onze website die mensen daarbij helpt. Met onze CompanyMatch kunnen ze zelf op voorhand uittesten of ze passen bij de cultuur van het bedrijf, en zo niet, welke bedrijven er eventueel wel in aanmerking komen.
 3. Nog altijd zijn er sollicitanten die niet goed weten wat te antwoorden op klassieke vragen over hun troeven of werkervaring. Dit geeft opnieuw blijk van een povere voorbereiding. Ze mogen niet vergeten dat een sollicitatie een professioneel gesprek is en dat je een goede eerste indruk moet nalaten. Het is niet zomaar een babbeltje!
 4. Uiteraard moet je netjes en professioneel voor de dag komen, maar een maatpak is vandaag echt niet meer vereist. Bij sommige kandidaten vraag ik me af in welk tijdperk ze zijn blijven hangen. Ze gaan overdreven formeel gekleed, of sturen zelfs nog wel eens een handgeschreven brief! Laat staan dat ze er dan aan gedacht hebben hun LinkedIn profiel up-to-date te maken, door ook aan te geven dat ze op zoek zijn naar een nieuwe opportuniteit. Dit is iets dat we altijd nagaan en we moedigen sollicitanten daarbij aan creatief te zijn. LinkedIn vervangt immers meer en meer het cv én de open sollicitatie.

Lees het volledige artikel op:
Bron: https://www.hln.be/geld/vacature/door-deze-gangbare-sollicitatiefouten-maak-je-geen-schijn-van-kans-op-de-job~a6096b10/

Een ander artikel hierover: https://www.vacature.com/nl-be/carriere/solliciteren/de-10-grootste-sollicitatiefouten-volgens-hr-managers?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=door-deze-gangbare-sollicitatiefouten-maak-je-geen-schijn-van-kans-op-de-job&utm_campaign=content

Wil je aan de slag met via loopbaanbegeleiding?

Dan kan dat oa via de loopbaancheques.

Meer informatie vind je hier: https://ylia.be/aanbod/loopbaanbegeleiding/index.html

Wil je graag een vrijblijvende afspraak: https://ylia.be/contact.html

Als ik “neen” zeg, ben je dan boos?

Veel mensen die niet graag ruzie hebben, zijn als ze hierbij stil staan bang of voelen zich ongemakkelijk als ze “neen” willen zeggen.

Dat maakt het moeilijker om je grenzen aan te geven.

Zou je dat wel doen als er conflicten van komen?

En wat kan je doen als je je grenzen toch aangeeft en en anderen deze niet lijken te horen. Ben je duidelijk geweest?
En hoe komt dat de andere je niet hebben “gehoord” of “begrepen”?

Was er een verschil tussen lichaamstaal en je woorden?

Maar op een gegeven moment wordt het duidelijk dat je echt wel “neen” bedoelt en dat “ja”  betekent over je grenzen heen gaan…

Je komt in een pad stelling… Wat doe je?

Laat je het toch toe?

Of ga je (nog) duidelijker “neen” zeggen?

De ene keer laat je het misschien toe, en de andere keer zeg je misschien met de kloppend hard “neen” en ben je bang voor de gevolgen…

Wat als ze:

 • mij niet meer graag hebben
 • ze mij laten vallen
 • geen contact meer willen
 • er ruzie van komt

Het vraagt veel energie om blijven meegaand te zijn als je je bewust bent geworden dat je dat niet meer altijd wil doen.

Meegaand zijn kan goed zijn maar niet altijd misschien? De ene moment wel en de andere moment niet?

Is je vriendschap of je relatie goed voor je als de ander niet toelaat dat je mag kiezen?
Dat je vrij bent?

Als je altijd al gezwegen hebt, kan het zijn dat anderen niet gewoon zijn dat je een andere mening hebt.

Of kan je “neen” zeggen tegen een werkgever?
Ga je dan je job verliezen als je collega’s of leidinggevende dat niet gewoon is van je?

 

Anderen zeggen “Pas maar op…” maar

Zwijgen zorgt ervoor dat de onveiligheid van spreken weg is,
toch diepliggend voelt het ook niet veilig om met anderen om te gaan als je je onzeker/onveilig voelt om je mening te spreken.

Kan je dan helemaal jezelf zijn?

Of in een werk situatie, komen je normen en waarden nog overeen?

 

Rome is niet in 1x gebouwd

 1. Het is normaal dat als je nooit je grenzen aangeeft en je plots neen zegt dat het onwennig aanvoelt
 2. Om het “gewoon te doen aanvoelen” zou je in een week elke dag een aantal keer moeten oefenen bij niet belangrijke situatie om “neen” te zeggen (verwittig je omgeving dat je hiermee aan het oefenen bent, doe dit niet op je werk tenzij het onbelangrijke zaken zijn)
 3. De anderen denken misschien dat je het niet echt meent
  (omdat je meestal meegaand bent en zien er geen probleem in je toch te overtuigen)
 4. In een werksituatie heerst er meestal werkdruk. Iedereen staat onder druk en wil het werk laten gebeuren door iemand anders of wil gewoon dat het gedaan wordt, …
  Hoe je je uitdrukt maakt een wereld van verschil.
  Wees duidelijk en begrijpend voor jezelf en de ander
 5. Word je bewust van wat je echt wil, dan is gemakkelijker om duidelijkheid te scheppen voorafgaand aan grenzen aangeven en een mogelijk conflict.
  Maar soms moet je toch om een grens aangeven. Al is het maar om dit te leren.