Een goed betaalde job ontvluchten? deel 2

Je job, een gouden kooi? Deel 2

Ook mijn levenspartner geeft aan dat hij dit samen met veel van zijn collega’s/ex-collega’s zo ervaart. Sommige kozen reeds om van functie te veranderen anderen deden dit niet. Zelf heb ik lang geleden (ondertussen zo’n 15jaar) beslist dat ik wou gaan voor mijn hart/passies te volgen. Maar ik heb ook geleerd dat dit voor mij moet samen gaan met financiële gemoedsrust. Ik wil ook aangenaam kunnen leven en wonen met zorg voor mijn gezin. gouden kooi

En zo ging ik verder met het zoeken naar interessante artikels over “de gouden kooi”. Deze keer kwam ik dit artikel van Vacature tegen van een loopbaanbegeleider bij een andere organisatie.
Bron: https://www.vacature.com/nl-be/carriere/job-nieuws/zo-ontvlucht-je-een-goedbetaalde-job-die-je-niet-graag-doet

Zo ontvlucht je een goedbetaalde job die je niet graag doet

Het is een fenomeen dat zich vooral voordoet bij mensen die al flink gevorderd zijn in hun carrière: het besef dat ze hun job niet graag doen, maar omdat het salaris (te) goed is, wagen ze zich niet aan de carrièreswitch. Loopbaanbegeleider Robby De Caluwé van Agilon weet raad.

De Caluwé spreekt uit ervaring. “Ik ben zelf uit een gouden kooi gevlogen. In mijn vorige job verdiende ik goed en kon ik zelfs nog doorgroeien. Toch besliste ik om mijn eigen baas te worden, omdat ik helemaal zelf verantwoordelijk wou zijn voor mijn eigen loopbaan.”

Coach je loopbaan

Een loopbaanbeleiding koppelt je helemaal los van je huidige situatie. Daardoor kan je echt alle denkpistes aftasten. “Zonder begeleiding loop je het risico om te blijven hangen in je huidige situatie”, zegt De Caluwé. Praten met vrienden en familie blijkt niet altijd een zaligmaker. “Ze willen het beste voor je, maar zijn niet objectief. Daarom begeleid ik ook nooit mijn eigen vrienden en familie.” Het is belangrijk om niet op stereotiepen te botsen.

Groener aan de overkant

Bekijk ook wat je in de plaats krijgt. Soms heb je het gevoel dat je in een gouden kooi zit, maar is het gras werkelijk groener aan de overkant? Ga na wat de voor- en nadelen zijn van je huidige functie en de job die je graag zou willen uitoefenen. Misschien is die nieuwe job veel dichter bij huis, en bespaar je daardoor tijd? Of verdien je minder maar doe je wel wat je graag doet in je huidige job? Bekijk waar jouw prioriteiten liggen.

Doordachte keuze

Nadat je alle opties hebt doorgenomen, is het tijd om een keuze te maken. Informeer je daarvoor goed, en bekijk of de keuze die je wil maken wel realistisch is. Misschien wil je graag zanger worden, maar is dat eigenlijk geen haalbare kaart. Maar waarom kijk je niet uit naar een job waarbij je op een podium kan staan? “Misschien vind je wel een ander inzicht dan de oplossing die je eerst voor ogen had”, verduidelijkt De Caluwé.

Vertrouwen

“Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je beslissing. Je kan twijfelen zolang je wil, maar uiteindelijk brengt dat je niet verder. Op een gegeven moment maak je een keuze. Berust je daar in”, zegt de loopbaancoach.

Wel of niet wegfladderen?

Is het wel veilig buiten de gouden kooi? En wat als je heimwee krijgt naar je vorige job? Het is belangrijk om te onderzoeken wat je graag wil doen, zodat je je niet naar elke dag naar je werk hoeft te slepen. “Sommige werkgevers vinden het helemaal niet erg als je terug bij hen komt werken”, aldus De Caluwé. “Ook hebben velen er moeite mee om een stap terug te zetten. Maar zo zie ik dat niet. Je legt gewoon andere prioriteiten.” einde artikel

Zijn je dachten ook echt zo?

De gouden kooi is een complex probleem…

Ik merk in mijn werk als loopbaanbegeleider dat veel mensen in hun gedachten bezig zijn met een ander job maar zelfs niet komen tot het bekijken van de vacatures.

Tot als je een job hebt gevonden die je alles geeft wat je hart verlangt, blijf je werknemer van je huidig bedrijf en in het veilig om al je keuzes te onderzoeken. Je kan op elk moment nog beslissen om te blijven je huidige job te blijven uitoefenen.

Onderzoeken welke functie bij je passen houdt ook in :

 • onderzoeken van je passie, kwaliteiten, talenten, …
 • het bekijken van vacatures,
 • eens op sollicitatiegesprek gaan en
 • bekijken hoe ver je geraakt in het sollicitatieproces
 • loononderhandelingen meedoen

De effectieve verandering komt pas als een bedrijf je een concreet voorstel doet en jij daarop “ja” zegt.

Voor de mensen die graag een eigen zaak willen en/of zoals ik de vrijheid willen hebben om zelf vorm te geven aan hun werk en passies als zelfstandige loopt dat natuurlijk anders.

Je job, een gouden kooi? deel 1

“De gouden kooi” daar hoor ik de laatste tijd veel over praten. Dus dacht ik, laat ik op het internet eens wat inspiratie zoeken voor mensen die hunzelf in de gouden kooi voelen zitten qua werk. gouden kooi

En zo kwam ik dit korte artikel tegen:
bron: http://www.psychologies.be/nl/job-gouden-kooi/

Veel mensen dromen van een ander soort loopbaan. Ze doen hun werk niet (meer) graag maar zien geen uitweg om te ontsnappen uit de ‘gouden kooi’. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid en ontplooiingskansen? Sommigen kiezen voor beide.

Tekst Sigyn Elst

De onzekerheid over wat de toekomst brengt, is echt veel minder erg dan de zekerheid dat je vandaag niet gelukkig bent. Ilse Ceulemans, auteur van Het ministerie van werkplezier

Een mooi loon, een mobiele telefoon, carrièrekansen, leuke collega’s. Veel werknemers weten wel wat ze hebben aan hun vaste baan. Toch blijken die voordelen niet voldoende om iedereen ook gelukkig te maken op het werk. Volgens cijfers van Biz4ziB is het aantal zelfstandigen in bijberoep, mensen die naast hun vaste baan kiezen voor een beroepsactiviteit als zelfstandige, tussen 2009 en 2014 met 14 % toegenomen.

‘Mensen die zelfstandig willen worden voelen vaak een heel sterke nood aan autonomie en het kunnen ontplooien van hun talenten, een mogelijkheid die ze niet altijd krijgen in organisaties’, zegt Jan Devolder van Securex. Van het kwart miljoen Belgische zelfstandigen in bijberoep, geeft zeven op de tien echter aan dat ze de vaste baan (nog) niet durven loslaten. Vooral de zekerheid van het vaste inkomen doet mensen kiezen voor ‘de gouden kooi’ die hun job vaak is geworden.

‘Ik zie dagelijks mensen die ervan dromen om de stap naar een andere soort loopbaan te zetten’, zegt Hilde Mariën, die mensen coacht die ervoor kiezen om grote veranderingen aan te gaan op het vlak van carrière of levensstijl. ‘Ik zie ook vaak dat het niet zo goed gaat met veel mensen en dat ziekteverzuim omwille van stress toeneemt op het werk. Veel klachten hebben – zowel voor arbeiders als bedienden – onder meer te maken met hoe het werk georganiseerd wordt.

ensen voelen zich maar een schakel, ze gaan zich vragen stellen bij de zinvolheid van hun baan en vervreemden op den duur van het product van hun werk. De vele procedures die vaak amper iets met het werk zelf te maken hebben, maar die ze wel moeten doorworstelen, doen hen twijfelen aan hun baan en op den duur aan zichzelf. Veel van de mensen die ik begeleid, vragen zich letterlijk af: “Is dit het nu? Is er niet meer in het leven?”
einde artikel

Geld versus zinvolheid

Zelf kan ik me aansluiten bij wat geschreven wordt. Enerzijds willen we de financiële zekerheid aan de andere kant voelen we de noodzaak om meer uit het leven te halen, aan zinvolheid, van betekenis zijn… Deze twee lijken moeilijk te combineren…. of toch niet…?

Er zijn de mensen die met de flow meegaan en van dag tot dag willen leven en geleerd hebben dat er eerst passie is, dan actie en vervolgens financiële welvaart.

Passie is een must

Als er geen passie bij je huidige job zit of het bedrijf past niet, dan kan dit een grote energieverliespost zijn omdat je elke dag iets doet of
je begeeft in een omgeving die niet bij jezelf of je kernkwaliteiten past. µ

In loopbaanbegeleiding kan je hierbij stilstaan en onderzoeken waar je energie naartoe gaat of in welke job je passies beter tot hun recht komen.

Het is vaak niet “of of” maar “en en”.
Soms is het gewoon een andere combinatie maar in ons gepieker denken we vaak dat we alles in 1x radicaal moeten overboord gooien. Dat is niet zo.

 

Wat is burn-out?

Een nieuwe definitie?

1 op de 8 werknemers heeft klachten die tot burn-out kunnen leiden, heeft de SERV berekend voor de sociale partners. Om een einde te maken aan het “nattevingerwerk”, en om tot een snellere diagnose te komen bij mensen die erdoor getroffen zijn, hebben onderzoekers aan de KU Leuven een jaar geleden nog een nieuwe definitie gegeven aan de term burn-out. Graag brengen we die nog even in herinnering.

 • Uitputting (zowel fysiek als mentaal)
 • Cognitief controleverlies (geheugenproblemen en concentratieproblemen)
 • Emotioneel controleverlies (hevige emotionele reacties)
 • Depressie-klachten (om die reden worden depressie en burn-out vaak verward)
 • Mentale distantie (mentaal afstand nemen van het werk

Naast deze vijf kernsymptomen gaat het ook om begeleidende symptomen in de vorm van spanningsklachten, schrijft Desart. Het kan dan gaan om psychosomatische klachten (bv.  hart-, ademhalings-, maag- darm- en pijnklachten) of gedragsmatige effecten, zoals slaapproblemen, paniekaanvallen of piekeren).

De praktijkexperten waren unaniem: burn-out is een werkgerelateerd fenomeen

Burn-out-onderzoeker Steffie Desart

Dit is de nieuwe, volledige definitie volgens de onderzoekers:

Vanwege een overbelasting op het werk, vaak gepaard gaande met een persoonlijke kwetsbaarheid en/of problemen in de privésfeer, kan er geen energie meer opgebracht worden om bepaalde cognitieve en emotionele processen te regelen.

Dit verlies van controle in samenwerking met de uitputting leidt tot een zelfbeschermingsreactie, waarbij er mentaal afstand genomen wordt van de uitputtingsbron (bij burn-out: het werk). Het gaat hier vooral om een negatieve attitude, bijv. in de vorm van cynisme. Al kan deze attitude zich ook uiten in het fysiek afstand nemen van het werk (bijv. door contact te ontwijken met collega’s).

Door het controleverlies geraakt men bovendien in een depressieve stemming. Deze stemming is dus het gevolg van een gevoelsmatige reactie en is niet gelijk aan een depressie in de zin van een op zichzelf staande psychische stoornis.

Spanningsklachten (‘stress’) worden gezien als onderliggende symptomen en kunnen worden gebruikt om een meer volledig beeld van burn-out te krijgen. Zij zijn vaak de eerste reden waarom men hulp zoekt en kunnen een voorbode zijn van burn-out in de vorm van overspanning.

Lees hier meer op de pagina’s van de KU Leuven.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/15/wat-is-burn-out-en-wat-zijn-de-symptomen–/

focussing – anders omgaan met jezelf

Een van de manieren waarop velen van ons momenteel omgaan met gevoelens is focussing

 • negeren
 • veel werken om ‘ze’ te vergeten
 • geen rust nemen omdat als je geen activiteiten hebt, deze gedachten naar boven komen
 • relativeren
 • wegdrukken

Maar hoe zou het zijn als het anders kon? focussing
Mijn vraag naar jou is nu:

Werkt deze strategie?

Pieker is hierdoor minder?
Maak je je hierdoor minder zorgen?

Voor de meeste is het antwoord hierop “neen”. Je bent je alleen minder bewust dat je dit doet. Maar dan gaat wat zich onderliggend aandient zich vaak omzetten in fysieke pijnen of andere dwingende gedachten die je niet kan negeren of als je het heel lang laat bestaan ontstaat bijvoorbeeld burnout.

Je innerlijke stem wil je iets duidelijk maken.

Maar wil jij horen wat het wil zeggen?
Hoe het komt dat je deze gedachten hebt?

Om te kunnen horen wat het je wil brengen, is het nodig naar je gevoelens te gaan en te luisteren. Een methode die ik al héél veel jaren ken, die heel laagdrempelig is en toegankelijk voor iedereen is focussing.

Ik deel hier alvast een video van Ann Weiser Cornell die hierover graag uitleg geeft:

Natuurlijk is dit een nieuwe manier van omgaan van jezelf.

Je leert er alvast minder samen te vallen met je gedachten & gevoelens. Dat je bent groter en/of meer bent dan datgene wat je moeilijk vind. En dat je bent meer dan die moeilijk gedachten en gevoelens die je dagelijks ervaart.

Wil je er meer over weten?
Mail gerust naar sofiestiers@ylia.be voor een gratis e-mail coaching “groter worden dan datgene wat je klein houdt”.

De oordelen van anderen over psychisch leed

Wanneer we fysiek een letsel hebben, lijkt iedereen dat te begrijpen maar … wat als we iets psychische hebben zoals burnout, depressie, … dan wordt het plots wat anders. De oordelen van anderen komen naar voor in hun “goed bedoelde raad”.

Geen ervaring

Veel mensen die nog geen ervaring hebben op het vlak van psychisch leed of die het nog aan het verdringen zijn, begrijpen niet wat er gebeurd. Ze willen vaak raad geven. Weliswaar met de bedoeling je te helpen maar doordat ze de diepgang van de kwetsuren niet begrijpen, zeggen ze vaak dingen die volledig naast de kwestie zijn en vaak kwetsend.

Niemand is perfect

Natuurlijk is niemand perfect en kan je niet overal een diepgaand gesprek hebben. Ook ik zeg soms in een openbare gelegenheid iets kleins of misschien zelf iets wat niet past. Je kan je best doen maar het is niet gemakkelijk in de sociale omgaan gepast te reageren.

Toch sommige reactie die in onderstaande video belicht worden zijn helaas veel voorkomend maar jammer want het getuigd van weinig inleving.

Als het volgens het oordeel van mensen te lang duurt, krijgen mensen wel eens reacties zoals

 • doe je wel je best
 • eet je wel gezond
 • let je wel op je ritme
 • je moet wel willen hé

Bekijk zelf maar hoe deze komiek het aankaart:

https://www.facebook.com/krokruispunt/videos/1643042432424658/

Schaamte

Schaamte, ai… wat een ‘stom’ gevoel (mijn oordeel) dat velen van ons meestal aanzien als een gevoel van zwakte.

Persoonlijk is het één van de gevoelens die ik echt héél vervellend vind…
Ook al weet mijn hoofd dat het een gevoel is zoals een ander, toch wil ik me op het vlak van schaamte met niet kwetsbaar opstellen. En dat wil maar één ding zeggen. Als we een gevoel willen vermijden, dan wil het ons wat zeggen.

Het is dus het ideale moment om meer te leren over die schaamte en de daarbijhorende kwetsbaarheid. Zo komen we direct bij Brené Brown.

In de onderstaande video deelt Brené zelf haar ervaringen rond dit thema.

De vrouw die een doorslaggevende presentatie gaf over kwetsbaarheid, voelde zichzelf beschaamd.

Kwetsbaarheid en innovatie

Waar innovatie opduikt, heb je ook kwetsbaarheid en creativiteit. Dat is omdat het iets nieuws is. Je weet niet hoe het gaat zijn. En je weet niet hoe het gaat lopen. HIerdoor kan je niet anders dan je kwetsbaar opstellen. En dat vraagt moed en kracht om te doen. Je zet jezelf in het zicht van iedereen en toont waar je in geloofd. Hoe moedig is dat?

Verschil tussen schaamte en schuld

In de video geeft Brené (ongeveer halfweg en naar het einde van de video) ook uitleg over het verschil tussen schaamte en schuld en hoe we dit als mannen en vrouwen anders ervaren.

Waarbij schaamte ons tegen houdt. De kritische gedachten die zeggen dat het niet goed genoeg is en wie ben je wel.

Schaamte: ik ben een fout
Schuld: ik heb iets fout gedaan.

 

Schaamte hangt samen met ons geslacht maar ook met empathie en menslievend zijn.

Voor vrouwen: doe alles, doe het perfect en laat nooit zien dat het je moeite kost

Voor mannen: laat je niet zien als zwak, maak geen fouten, werk komt eerst, maatschappelijke status en emotionele controle

Zeker om over na te denken wanneer we het pad bewandelen om terug echte verbinding met elkaar te maken vanuit wie je echt bent en niet het perfecte (lege) zelf. Het vraagt veel energie om perfect te zijn. Echte verbinding komt van echtheid en jezelf laten zien zoals je bent.

Loopbaanbegeleiding + Els Dens

Het is zover, er is  een extra kracht voor de loopbaanbegeleiding die mij tijdens mijn zwangerschap gaat vervangen voorlopig tot 1/9/2018 (en misschien zelfs nog langer).

Els heeft verschillende kwaliteiten en werkt al vele jaren en die stelt ze graag aan jullie voor.
Zelf heeft Els ook een carriereswitch achter de rug dus naast haar ervaring weet ze ook hoe het is om indien dat nodig is, van loopbaan te veranderen en wat hierbij komt kijken.

Voorstelling

Als nieuwe loopbaanbegeleider in het Ylia team stel ik me graag aan jullie voor!

In 2010 nam mijn eigen loopbaan een wending van een meer technisch-analytische functie in de informatica naar een mensgerichte coaching functie.
Deze evolutie werd gestuurd door mijn eigen wens om mijn empathische, gevoelige kant meer op de voorgrond te brengen.
In die periode specialiseerde ik me in de NLP coaching techniek, en maakte ik ook kennis met mijn eigen hoogsensitiviteit en de kwaliteiten en valkuilen die daaraan verbonden zijn.

Carriereswitch

Vanaf 2012 zet ik deze ervaringen in om ook anderen in hun traject te begeleiden. Dit zowel in mijn eigen praktijk als in samenwerking met andere organisaties zoals Open Therapeuticum Leuven, Survivalacademie.be en nu ook Ylia.

Vanuit mijn zowel analytische als empathische kwaliteiten ligt mijn motivatie en expertise erin om het inzicht in je eigen functioneren te vergroten zodat je vanuit een grotere keuzevrijheid beslissingen kan nemen die het beste passen bij jou! Loopbaanbegeleiding

Verdieping van ervaringen

In 2016 volgde ik een aanvullende opleiding tot hartcoherentie coach bij Louis Van Nieuland (auteur van het boek “Blijven ademen”). Hartcoherentie is een eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde ademtechniek die je helpt om op slechts 6 minuten (3x per dag) je zenuwstelsel tot rust te brengen.

Tegenwoordig combineren we allemaal een heleboel taken en staan de verwachtingen hoog gespannen. Als stress op een chronische manier aanwezig is in je leven is het belangrijk om je lichaam ook de nodige rust te gunnen. Met een eenvoudige ademhalingsoefening breng je je hart tot rust waardoor er ook weer een evenwicht komt in je brein en zenuwstelsel. Ook hormonaal heeft dit zijn effect op je brein waardoor je vanuit een evenwichtige positie kijkt naar de realiteit en efficiënte beslissingen kan nemen.

Loopbaanbegeleiding

Ik ben blij nu ook als loopbaancoach mijn expertise te kunnen delen binnen de groepspraktijk Ylia.

Worstel je met vragen, twijfels, onzekerheden in je werk context?

Thema’s die aan bod kunnen komen zijn:

 • stress en burn-out,
 • assertiviteit,
 • van werk veranderen,
 • hoe onderhoud ik evenwichtige relaties op het werk,
 • herstructureringen,
 • hoe vind ik een gezond evenwicht tussen werk en privé,
 • wat zijn mijn talenten,
 • solliciteren,
 • welke richting wil ik uit met mijn werk,
 • loopbaanbegeleiding

“Als jij graag de stap zet naar meer zelfkennis, beter functioneren, meer rust in je leven, trouw zijn aan jezelf en je doelen, … dan zet ik je graag op weg!” Els

Contactgegevens Els:

elsdens@ylia.be
0495/91 55 98

 

Depressie… hoe kunnen we het begrijpen?

Leven met een zwarte hond die depressie heet…

In het onderstaande filmpje over depressie  (gedeeld door Lisanne Jansen) wordt het vergeleken met een zwarte hond die altijd bij je is. Hij is zo groot. En hij doet zoveel met je gedachten en gevoelens…

Wat is de invloed van depressie?

Dit is natuurlijk een grote vraag maar in deze blog is het vooral de bedoeling om het begrijpbaar te maken voor iedereen.

Depressie is iets wat

 • bij je is
 • je gedachten en gevoelens veranderd
 • zorgt voor het vertragen van de tijd
 • zorgt voor gedachten en gevoelen van eenzaamheid
 • soms naar boven komt en soms weer even weggaat zonder direct een aanleiding te hebben
 • ervoor zorgt dat je nog weinig plezier kan hebben
 • zorgt voor verminderde eetlust
 • ervoor zorgt dat je weinig zelfvertrouwen hebt
 • zorgt voor schaamte
 • dat ervoor zorgt dat ik mijn gevoelens wil verbergen
 • zorgt voor negatieve gedachten

Depressie kan klein beginnen maar naarmate er niets aan gedaan wordt, wordt het sterker of feller tot je je uiteindelijk geïsoleerd voelt van het leven en anderen.

Hulp zoeken in een beginstadium is echt noodzakelijk en je kan het beter vroeger doen dan later.

Er is altijd iets te leren

Ook depressieve gedachten (de zwarte hond) kunnen je iets leren en kunnen je leven veranderen zodra je weet hoe je kan omgaan met je gevoelens zonder er van weg te lopen en zonder je gevoelens te negeren.

Het is al zwaar genoeg om deze zwarte hond met je mee te dragen…

De zwaarte die het eerst geeft, zorgt ervoor dat je moet leren omgaan -op een andere manier- met jezelf en anderen. Eens als je weet hoe je anders kan omgaan met wat je voelt, voel je je sterker en heb je de handvatten om met deze negatieve gedachten om te gaan.

Herken je deze zwaarte?
Herken je bij jezelf depressieve klachten, dan kan je bij Lisanne terecht met je vragen en/of problemen en ook voor therapeutische begeleiding.

Wat is het verschil tussen empathie en sympathie?

In dit filmpje, wil Lisanne Jansen (die momenteel in de praktijk werkt als psychologe) onze aandacht vestigen op iets waar we vaak niet bij stil staan of wat we erg vinden als mensen het met ons doen.  empathie

1. Iemand vertelt je iets ergs en eigenlijk weet je niet wat zeggen.

of

2. Je vertelt zelf iets wat je raakt en de ander negeert je, gaat er niet op in of zegt iets anders om je op te vrolijken. Maar eigenlijk voelt dit niet fijn.

Ken je het?
Niet weten wat zeggen als iemand anders een moeilijk onderwerp brengt?

En dus zeg je

 • iets anders wat wel nog positief is of
 • ga je niet dieper in op de boodschap en vertelt iets anders.

De bovenstaande reacties zijn sympathie.

Maar wat is dan empathie?

Bij empathie, herkennen we het gevoel bij de ander ook in onszelf en zeggen we bijvoorbeeld:

“Ik ken het gevoel, ik weet niet goed wat nu te zeggen maar ik wil naar je luisteren.”

Op deze manier geven we tijd en ruimte aan de moeilijke gevoelens van iemand anders en maken we een verbinding met de ander.

In het onderstaande filmpje wordt je dit kort met illustratie uitgelegd door Brene Brown.

Vertrouwen… hoe bouw je het op? Brene brown

In deze blog wil ik jullie graag de super interessante video van Brene Brown delen over vertrouwen en hoe dit is opgebouwd.

In de sessies met cliënten heb ik al een paar mensen deze video doorstuurt omdat ik dacht dat het kon helpen in het proces.

Bouwstenen van vertrouwen

We staan er vaak niet bij stil hoe we vertrouwen opbouwen of hoe ons vertrouwen juist verloren gaat. Brene Brown geeft hier graag op een natuurlijk begrijpbare manier uitleg over maar ze legt ook uit aan de hand van een letterwoord van waaruit vertrouwen is opgebouwd.

 

(deze video duurt 24min)

Vertrouwen gaat zo gemakkelijk verloren…

Het lijkt gemakkelijk om vertrouwen te verliezen en naar de ander te kijken. Het is owv wat hij/zij gedaan heeft dat jou vertrouwen kwijt is.

Maar zouden we hier ook zelf iets mee kunnen doen?

Brene Brown beschrijft het met de metafoor van een pot. Een pot met ballen waar er ballen bijkomen en weggaan. Soms doen mensen iets waardoor er meer vertrouwen ontstaan en soms net het omgekeerde.

Kan je ook iets zelf doen?

Natuurlijk kan je zoals altijd ook een bijdrage leveren aan het bewust opbouwen van vertrouwen naar jezelf maar ook naar anderen mensen?

Hoe ga je om met je woorden bijvoorbeeld?
Doe je wat je zegt?

Als je zegt “ik bel je”, doe je dat ook of is het gewoon iets wat je in de snelte zegt?
Als je vraagt “hoe is het?”, wil je ook werkelijk dat mensen antwoorden op je vraag? Of wil je gewoon snel “goed” horen?

Als je zegt “ik ben er voor je?” geeft je dan ook de steun die de ander nodig heeft?

 

En langs de andere kant:

Durf je te communiceren over wat je raakt?

Durf je te zeggen wat op je hart ligt of ga je eerder via niet meer bellen, afspreken of afstand indirect duidelijk maken dat je dit niet meer wil? De vraag is natuurlijk of de anderen dit dan ook begrijpen zoals jij het bedoelt hebt?

Onze non-verbale communicatie is vaak ofwel niet duidelijk of te indirect waardoor de anderen helemaal niet begrepen hebben wat je bedoelt hebt.

 

ylia breidt uit

Vanaf deze maand (okt 2017) breidt het ylia uit met een extra collega. Ik verwelkom graag Lisanne Jansen en zo worden we groepspraktijk ylia.

Op de website onder team vind je een kort beschrijving van haar. Lisanne gaat ook inspringen tijdens mijn zwangerschapverlof tot april 2018.
Lisanne zal vanaf nu enkel nog haar huidige begeleidingen opvolgen en afronden maar geen nieuwe nog opstarten.

Er komt ook een extra loopbaanbegeleider bij.

Meer info: http://ylia.be/onlineburnoutcoachblog/loopbaanbegeleiding-els-dens/

moe bij het ontwaken

Dit weekend was het, het verjaardagsweekend van mijn zoontje Mats. Heel het weekend feest en organiseren. Ondanks dat het fijn was, was ik deze morgen toch wel erg moe bij het ontwaken. Wat kan je hiermee doen?

Altijd of eenmalig?

In de eerste plaats is er een verschil tussen 1x moe zijn als je wakker wordt en elke dag moe zijn bij het ontwaken.

Hoe zit dat bij jou?

 • elke dag moe bij het ontwaken?
 • Of is het iets eenmalig naar een druk weekend of drukke werkweek?

Als het eenmalig is, is het belangrijk om hiervoor je eventueel wat extra tijd in te plannen zodat je kan ontspannen en rusten.

Wanneer het iets is, van elke dag is het belangrijk je andere vragen te stellen. Bekijk dan zeker de andere blogartikeltjes rond vermoeidheid.
Maar de tips hieronder kunnen ook een héél klein beetje het leed verzachten.

Wat kan je praktisch doen?

 1. verwen jezelf: maak net die lekke koffie of bijzondere thee
 2. geef jezelf wat opwarmtijd (als het kan)
 3. zet je favoriete muziek op
 4. vraag andere gezinsleden om je wat tijd voor jezelf te geven
 5. doe eerst wat je graag doet op het werk en wat weinig energie vraagt

 

Wat je kan actief doen?

 1. ga joggen
  Na de inspanning van te starten voel je je nadien stukken beter (maar meestal heb je hiervoor geen goesting als je echt nog moe bent)
 2. maak een wandeling (want joggen kan veel te actief zijn)
 3. zet ontspanningsmuziek op tijdens het ontwaken, gericht op ontwaken
 4. zet meditatiemuziek op voor werken zodat je wakker wordt
 5. klop zachtjes op heel je lichaam om het wakker te maken

Wat kan je emotioneel doen?

Neem de tijd om wat je voelt neer te schrijven of te tekenen
Op die manier ben je alle prikkels aan het verwerken en valt er letterlijk een blok van je af.

Geef minstens ook even veel aandacht aan wat je aangenaam vind of wat aangenaam voelt nadat je al je bezorgdheden en vermoeidheden hebt verwerkt.