Om te antwoorden op de vraag “Heeft mijn verleden invloed?”, dan is het antwoord “Ja”. Je verleden heeft een invloed op hoe je nu kijkt naar je werk en wat je voelt.

Wat je meegemaakt hebt in je jeugd en hoe je thuissituatie toen was, heeft invloed op hoe je je voelt. Hadden je ouders een moeilijke relatie en wilde jij hierin bemiddelen?
Hadden je ouders veel ruzie en wilde je zorgen dat er altijd rust was?
Bedroog je vader je moeder en wilde je opkomen voor je moeder?
Heb je moeten zien hoe je ouders (vader/moeder) je broer/zus pijn deden?

Overlevingsmechanisme

Je hebt als kind een manier gezocht om met deze situaties om te gaan. In een zwaar woord noemen we dat een overlevingsmechanisme. Soms heeft dit heel veel van je gevraagd en zit hier reeds een basis van je latere energietekort.

Had je werk effect?

Veel kinderen doen heel erg hun best om ervoor te zorgen dat de thuissituatie beter is. Het is een manier waar ze zich waardevol kunnen voelen en het gevoel hebben een bijdrage te leveren aan het gezin. Helaas zijn er evenveel kinderen waarbij de inspanningen te weinig effect hadden op korte termijn/lange termijn. Of misschien was het effect er wel maar hebben ze het niet gemerkt of was het niet wat ze verwacht hadden.

Continu stress

Zo’n grote taak op je nemen geeft een gevoel van continu stress en inspanning. Na een tijdje lijkt het een gewoonte te worden.
Het is belangrijk, als dat voor jou zo is, je hiervan bewust te worden. Door je hiervan bewust te worden, kan het verwerkingsproces beginnen. Enerzijds door een verschil te maken tussen wie je nu bent en je innerlijke kind, anderzijds door aandacht te hebben voor wat je innerlijk kind nodig heeft om uit deze ongezonde relatie te stappen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.