Ben jij hooggevoelig?
Ken je de term hooggevoeligheid?
Hoog Sensitieve Persoonlijkheid?
Ik heb het leren kennen door mijn psychotherapie opleiding. Na het herkennen van de signalen en met vallen en opstaan leren omgaan met mijn manier gevoeligheid, ben ik een gelukkig als gevoelig persoon. 🙂
Gelukkig omdat ik merk dat veel mensen ze mee worstelen.
Gelukkig om ik voor mezelf in mijn leven en werk een evenwicht gevonden hebt tussen mezelf zijn met mijn HSP. Maar dat betekent niet dat het altijd perfect loopt. Soms raak ik ook nog eens in de war van mijn gevoelens. Ondertussen heb ik geleerd dat er dan iets gebeurd is in de omgeving waar ik op reageer.
Belangrijk is dan even de aandacht naar binnen en voelen wat mijn lichaam, mijn gevoel, mijn intuïtie wil zeggen en vervolgens verder gevolg te geven aan wat ik waarneem. Binnen mijn job als therapeute en thetahealer kan ik deze gave natuurlijk helemaal zijn gang laten gaan.
Hieronder geef ik je graag wat informatie die verspreid wordt door Mannaz:
Wat betekent het dat je hooggevoelig bent?
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen.  Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.
Elaine Aron is de grondlegster van het begrip HSP.
Eleaine was een gevoelig kind. Ze voelde zich anders dan de anderen en dacht dat er iets grondig mis was met haar.
Elaine slaagde aan de University of California in Berkely. Â Ze behaalde haar M.A. aan de York University in Toronto en haar Ph.D. aan de Pacific Graduate Institute in Santa Barbara. Â Nadien volgde ze nog een opleiding aan het Jung Institute in San Fransisco.
Gezien haar eigen gevoeligheid en de ervaringen in haar jeugd heeft zij zich – als psychotherapeut, klinisch psychologe en universitair docente – inmiddels gespecialiseerd in hooggevoeligheid.  Vanuit haar wetenschappelijk onderzoek en haar ervaringen als therapeut heeft zij meerdere boeken geschreven over Hooggevoeligheid of HSP.
Naast haar vele boeken, schreef Elaine Aron meerdere artikels in academische bladen, over het thema hooggevoeligheid en tevens over de sociale psychologie van hechte relaties. Â Zowel in New York als in San Fransisco heeft ze een psychotherapiepraktijk. Â Zij blijft schrijven, wetenschappelijk onderzoek doen, lezingen en workshops houden zo vaak als haar hooggevoelige aard haar toelaat.
Indrukken en prikkels
Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op.  Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.  Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.
Hooggevoeligheid is een speciale eigenschap van het zenuwstelsel. Ongeveer 20%  (1/5) van de bevolking is hooggevoelig.  Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen.
Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen.
Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:
- Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
- Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
- Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
- Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
- Voelen stemmingen en sferen goed aan
- Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
- Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
- Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
- Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
- Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
- Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
- Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
- Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
- Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen
lees meer op de website van Mannaz vzw http://mannazprojectinfo.webs.com/watishooggevoeligheid.htm