Je job, een gouden kooi? Deel 2

Ook mijn levenspartner geeft aan dat hij dit samen met veel van zijn collega’s/ex-collega’s zo ervaart. Sommige kozen reeds om van functie te veranderen anderen deden dit niet. Zelf heb ik lang geleden (ondertussen zo’n 15jaar) beslist dat ik wou gaan voor mijn hart/passies te volgen. Maar ik heb ook geleerd dat dit voor mij moet samen gaan met financiële gemoedsrust. Ik wil ook aangenaam kunnen leven en wonen met zorg voor mijn gezin. gouden kooi

En zo ging ik verder met het zoeken naar interessante artikels over “de gouden kooi”. Deze keer kwam ik dit artikel van Vacature tegen van een loopbaanbegeleider bij een andere organisatie.
Bron: https://www.vacature.com/nl-be/carriere/job-nieuws/zo-ontvlucht-je-een-goedbetaalde-job-die-je-niet-graag-doet

Zo ontvlucht je een goedbetaalde job die je niet graag doet

Het is een fenomeen dat zich vooral voordoet bij mensen die al flink gevorderd zijn in hun carrière: het besef dat ze hun job niet graag doen, maar omdat het salaris (te) goed is, wagen ze zich niet aan de carrièreswitch. Loopbaanbegeleider Robby De Caluwé van Agilon weet raad.

De Caluwé spreekt uit ervaring. “Ik ben zelf uit een gouden kooi gevlogen. In mijn vorige job verdiende ik goed en kon ik zelfs nog doorgroeien. Toch besliste ik om mijn eigen baas te worden, omdat ik helemaal zelf verantwoordelijk wou zijn voor mijn eigen loopbaan.”

Coach je loopbaan

Een loopbaanbeleiding koppelt je helemaal los van je huidige situatie. Daardoor kan je echt alle denkpistes aftasten. “Zonder begeleiding loop je het risico om te blijven hangen in je huidige situatie”, zegt De Caluwé. Praten met vrienden en familie blijkt niet altijd een zaligmaker. “Ze willen het beste voor je, maar zijn niet objectief. Daarom begeleid ik ook nooit mijn eigen vrienden en familie.” Het is belangrijk om niet op stereotiepen te botsen.

Groener aan de overkant

Bekijk ook wat je in de plaats krijgt. Soms heb je het gevoel dat je in een gouden kooi zit, maar is het gras werkelijk groener aan de overkant? Ga na wat de voor- en nadelen zijn van je huidige functie en de job die je graag zou willen uitoefenen. Misschien is die nieuwe job veel dichter bij huis, en bespaar je daardoor tijd? Of verdien je minder maar doe je wel wat je graag doet in je huidige job? Bekijk waar jouw prioriteiten liggen.

Doordachte keuze

Nadat je alle opties hebt doorgenomen, is het tijd om een keuze te maken. Informeer je daarvoor goed, en bekijk of de keuze die je wil maken wel realistisch is. Misschien wil je graag zanger worden, maar is dat eigenlijk geen haalbare kaart. Maar waarom kijk je niet uit naar een job waarbij je op een podium kan staan? “Misschien vind je wel een ander inzicht dan de oplossing die je eerst voor ogen had”, verduidelijkt De Caluwé.

Vertrouwen

“Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je beslissing. Je kan twijfelen zolang je wil, maar uiteindelijk brengt dat je niet verder. Op een gegeven moment maak je een keuze. Berust je daar in”, zegt de loopbaancoach.

Wel of niet wegfladderen?

Is het wel veilig buiten de gouden kooi? En wat als je heimwee krijgt naar je vorige job? Het is belangrijk om te onderzoeken wat je graag wil doen, zodat je je niet naar elke dag naar je werk hoeft te slepen. “Sommige werkgevers vinden het helemaal niet erg als je terug bij hen komt werken”, aldus De Caluwé. “Ook hebben velen er moeite mee om een stap terug te zetten. Maar zo zie ik dat niet. Je legt gewoon andere prioriteiten.” einde artikel

Zijn je dachten ook echt zo?

De gouden kooi is een complex probleem…

Ik merk in mijn werk als loopbaanbegeleider dat veel mensen in hun gedachten bezig zijn met een ander job maar zelfs niet komen tot het bekijken van de vacatures.

Tot als je een job hebt gevonden die je alles geeft wat je hart verlangt, blijf je werknemer van je huidig bedrijf en in het veilig om al je keuzes te onderzoeken. Je kan op elk moment nog beslissen om te blijven je huidige job te blijven uitoefenen.

Onderzoeken welke functie bij je passen houdt ook in :

  • onderzoeken van je passie, kwaliteiten, talenten, …
  • het bekijken van vacatures,
  • eens op sollicitatiegesprek gaan en
  • bekijken hoe ver je geraakt in het sollicitatieproces
  • loononderhandelingen meedoen

De effectieve verandering komt pas als een bedrijf je een concreet voorstel doet en jij daarop “ja” zegt.

Voor de mensen die graag een eigen zaak willen en/of zoals ik de vrijheid willen hebben om zelf vorm te geven aan hun werk en passies als zelfstandige loopt dat natuurlijk anders.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.