“De gouden kooi” daar hoor ik de laatste tijd veel over praten. Dus dacht ik, laat ik op het internet eens wat inspiratie zoeken voor mensen die hunzelf in de gouden kooi voelen zitten qua werk. gouden kooi
En zo kwam ik dit korte artikel tegen:
bron: http://www.psychologies.be/nl/job-gouden-kooi/
Veel mensen dromen van een ander soort loopbaan. Ze doen hun werk niet (meer) graag maar zien geen uitweg om te ontsnappen uit de ‘gouden kooi’. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid en ontplooiingskansen? Sommigen kiezen voor beide.
Tekst Sigyn Elst
De onzekerheid over wat de toekomst brengt, is echt veel minder erg dan de zekerheid dat je vandaag niet gelukkig bent. Ilse Ceulemans, auteur van Het ministerie van werkplezier
Een mooi loon, een mobiele telefoon, carrièrekansen, leuke collega’s. Veel werknemers weten wel wat ze hebben aan hun vaste baan. Toch blijken die voordelen niet voldoende om iedereen ook gelukkig te maken op het werk. Volgens cijfers van Biz4ziB is het aantal zelfstandigen in bijberoep, mensen die naast hun vaste baan kiezen voor een beroepsactiviteit als zelfstandige, tussen 2009 en 2014 met 14 % toegenomen.
‘Mensen die zelfstandig willen worden voelen vaak een heel sterke nood aan autonomie en het kunnen ontplooien van hun talenten, een mogelijkheid die ze niet altijd krijgen in organisaties’, zegt Jan Devolder van Securex. Van het kwart miljoen Belgische zelfstandigen in bijberoep, geeft zeven op de tien echter aan dat ze de vaste baan (nog) niet durven loslaten. Vooral de zekerheid van het vaste inkomen doet mensen kiezen voor ‘de gouden kooi’ die hun job vaak is geworden.
‘Ik zie dagelijks mensen die ervan dromen om de stap naar een andere soort loopbaan te zetten’, zegt Hilde Mariën, die mensen coacht die ervoor kiezen om grote veranderingen aan te gaan op het vlak van carrière of levensstijl. ‘Ik zie ook vaak dat het niet zo goed gaat met veel mensen en dat ziekteverzuim omwille van stress toeneemt op het werk. Veel klachten hebben – zowel voor arbeiders als bedienden – onder meer te maken met hoe het werk georganiseerd wordt.
ensen voelen zich maar een schakel, ze gaan zich vragen stellen bij de zinvolheid van hun baan en vervreemden op den duur van het product van hun werk. De vele procedures die vaak amper iets met het werk zelf te maken hebben, maar die ze wel moeten doorworstelen, doen hen twijfelen aan hun baan en op den duur aan zichzelf. Veel van de mensen die ik begeleid, vragen zich letterlijk af: “Is dit het nu? Is er niet meer in het leven?”
einde artikel
Geld versus zinvolheid
Zelf kan ik me aansluiten bij wat geschreven wordt. Enerzijds willen we de financiële zekerheid aan de andere kant voelen we de noodzaak om meer uit het leven te halen, aan zinvolheid, van betekenis zijn… Deze twee lijken moeilijk te combineren…. of toch niet…?
Er zijn de mensen die met de flow meegaan en van dag tot dag willen leven en geleerd hebben dat er eerst passie is, dan actie en vervolgens financiële welvaart.
Passie is een must
Als er geen passie bij je huidige job zit of het bedrijf past niet, dan kan dit een grote energieverliespost zijn omdat je elke dag iets doet of
je begeeft in een omgeving die niet bij jezelf of je kernkwaliteiten past. µ
In loopbaanbegeleiding kan je hierbij stilstaan en onderzoeken waar je energie naartoe gaat of in welke job je passies beter tot hun recht komen.
Het is vaak niet “of of” maar “en en”.
Soms is het gewoon een andere combinatie maar in ons gepieker denken we vaak dat we alles in 1x radicaal moeten overboord gooien. Dat is niet zo.