“Zelfzorg betekent voor mij stilvallen,
uit het verhaal stappen,
terugzakken in mijn innerlijke rust.
Dat punt waar de ruis
me graag uit wegtrekt.”

 

Dat bedoel ik niet vanuit een overdreven egoïsme of puur egocentrisme. Neen, wel vanuit het besef dat ieder van ons zelf verantwoordelijk is voor het eigen welzijn. Zodat we ons leven, steeds bewuster diepgaander, leren afstemmen op ons ‘natuur’lijk bioritme. zelfzorg

Goh, als je om je heen kijkt, écht, alles lijkt voortdurend op volle toeren te draaien. Zoals openingsuren uitbreiden, je zelfs ’s nachts je boodschappen online kan doen, pakjesdiensten in sneltempo naar je toe razen,…. zo is ook onze ‘aan-knop’ langer en actiever bezig.  Mentale stress, slaapproblemen, voortdurende onrust, moeite om te ontspannen, onverklaarbare fysieke klachten,….ook hier uitbreiding en 24u paraatheid als het doorslaat.

Velen van ons kennen dit. De valkuil is ook mij niet vreemd. Dus hé, misschien is hier wel ‘actie!’ gepast op zijn plaats. Althans mijn voornemen toch, voor het nieuwe jaar. Vorig jaar kwamen tal van opportuniteiten en nieuwe groeikansen op mijn pad. Ik heb ze dankbaar met beide handen aangenomen, en het heeft me een ongelooflijke boost gegeven. Alleen, hmmm, af en toe toch niet genoeg voor balans gezorgd.  Mijn lichaam heeft soms serieus aan de bel getrokken. Yep, dat is mijn fijn afgestelde graadmeter die ook steeds paraat is.

Een goed voornemen dan maar, aangepast aan de tijd van het jaar, om daar verandering in te brengen.

‘Mijn zelfzorg meer in balans brengen

Hoe? Deze drie vragen geven richting:

  1. Waar neem ik té veel op mij?
    Wat kan waar minder? Hoe kan ik dus de actie of de lasten zelf verminderen? Tja, ik heb de neiging nogal veel ineens te willen en wat ongeduldig te zijn.
    Of mijn agenda te overvol te plannen. Een betere spreiding en geduld is nodig. Of soms spring ik net iets te snel in de bres voor anderen, zal ik het wel snel zelf oplossen. Duidelijker afwegen dus wat wel en wat niet.
  2. Waar kan ik hulp vragen?
    Welke taken kan ik doorgeven? Waar kan ik steun vinden? Poetshulp inschakelen, huishoudelijke taakverdeling met het gezin rechttrekken, misschien eens wat dingen standaardiseren, collega’s raadplegen over hun omkadering,…. Best nog wel wat mogelijkheden!
  3. Is er voldoende me-time?
    Welke voedende dingen zijn er meer nodig? Ik denk hier aan meer momenten van rust, ontspanning, beweging (yep, verdikke terug meer dansen!), zelfontplooiing, meditatie, stilteweekends… Véél te weinig ingepland vorig jaar. Dit jaar bij te sturen!

 

Meer focus dus op die balans i.p.v. enkel op groei, vooruitgang, doen, realiseren,….  Pas als die balans er is kan ik immers
nog meer genieten van al mijn bezigheden.
Onbalans zorgt voor het gevoel van ‘moetens’ en ‘druk’.

Herkenbaar?

Wel, als ik je kan ondersteunen in jouw goede voornemens, jouw groei naar balans en natuurlijkheid.
Je kan bij mij terecht voor therapie (in Everberg bij ylia, in Diest en in Aarschot): nancyhuybrechts@ylia.be of via het contactformulier

 

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.