Het kernkwadrant is een schema wat veel gebruikt wordt in een professionele context om jezelf te leren kennen. Je krijgt er inzicht mee in je kwaliteiten.

In het kwadrant gaat het om kernkwaliteiten waarmee men kwaliteiten bedoelt waarmee je geboren bent en die je geen energie vragen om toe te passen. Alles wat je doet is als het ware overgoten met een sausje van deze kwaliteiten. Voor jou is het zelfs moeilijk deze kwaliteiten niet toe te passen.

Energie

Wanneer je werkt vanuit deze kwaliteiten geeft het je energie. Maar wanneer je ze te fel gaat inzetten kom je in wat we de valkuil noemen.

Teveel van het goede is de valkuil.

Valkuil en uitdaging

Die valkuil is dan weer het omgekeerde van je uitdaging. Deze uitdaging helpt je om je kwaliteit gebalanceerd te gebruiken en is ook een kwaliteit die je bezit.
Wanneer je in je valkuil zit, dan ergeren anderen zich soms aan je. Bijvoorbeeld als je goed kan communiceren, is je valkuil mogelijks dat je te direct en hard gaat communiceren. Dat ervaren anderen soms als bruut.

Je uitdaging is vervolgens om empathisch te blijven ook kan communiceer je heel duidelijk. Empathische communicatie helpt je om gebalanceerd te spreken met anderen. Maar ga je dan weer te veel je woorden wikken en wegen dan kom je terecht in je allergie.

Allergie

Je allergie is datgene wat je stoort aan anderen en ook je uitdaging die je te veel gaat gebruiken. Bijvoorbeeld als jij duidelijk kan communiceren stoor je je waarschijnlijk aan mensen die te veel indirect communicatie hebben of verbloemd spreken. Als je te veel je woorden gaat afwegen dan wordt je onduidelijk in je taal.

Wanneer alles ingevuld is, is het kwadrant in evenwicht en heb je meer inzicht in jezelf, je gevoelens naar anderen en je valkuilen.

 

download het schema hier: kernkwaliteiten schema

 

Wil je de uitleg van D. Ofman in het Engels: https://youtu.be/gFxr8GBiEoI

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.